Wpis z mikrobloga

#gielda dlaczego tak mało kobiet inwestuje? Czy to kwestia braku równouprawnienia?
  • 45
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 168
@sforce:
Kobiety nie chcą marnować czasu nad zastanawianiem się jak zarobić pieniądze.

Kobiety wolą dostać faceta z pieniędzmi.
  • Odpowiedz
@sforce @milpl rządam parytetów!
A teraz bez śmieszków. Kobiety często mają inne priorytety. Mam wrażenie, że mężczyzna jest genetycznie uwarunkowany aby dominować na jakimś polu, giełda, inwestowanie, daje to pole, tak samo jak sport czy inne współzawodnictwo.

Dodatkowo teraz większość kobiet, nawet te które mają poukładane mocno w głowach, to kobiety typu: "nie wyobrażam sobie życia bez 2 wakacji w roku". Ja na całe szczęście mogę pozwolić sobie na takie
  • Odpowiedz
@Tommy_Cares: u swojej na szczurze kupiłem kilka firm , zarobila z 5 tysiecy jakies 2tysiace i przy losowej rozmowie po kilku miesiacach okazalo sie ze nic nie wie o firmach jakie "kupila" doslownie wystarczylo by wpisac w google nazwe i zobaczyc czym one sie zajmują. Nawet tego sie nie chcialo zrobić.

Uczulenie na wiedze i ignorancja.
  • Odpowiedz
@milpl: ja swojej kupilem LPP, to zna ;). ale tez jej portfel buduje z samych ETF pozatym. ale tak to prawda, brak checi zainteresowania, chociaz juz ma +8% na tym portfelu w 3 miesiace w zasadzie. Ale no coz, maz dobry to ogarnia jej zycie jakby wczesniej wypadl z torow.
  • Odpowiedz
@zaq22: Wypisz wymaluj moja żona. Zamiast pomóc mi przy ogarnianiu alertów do swing-trade to woli szydełkować i okazje przechodzą obok nosa bo ja już nie wyrabiam ze wszystkimi sygnałami.
  • Odpowiedz
@Tommy_Cares: @sforce u mnie w robocie, kazdego faceta jakiego bym nie spytał (a pytałem kilku) ma zalożone PPK. U mojej dziewczyny w robocie (gdzie pracuje ona praktycznie z samymi kobietami) wszystkie zrezygnowały z PPK juz na samym początku, bo "przeciez zabierają ci kase z pensji, wiec się to nie opłaca". Wydaje mi się, że to dość dobrze pokazuje mentalność obu płci w zakresie podejscia do pieniędzy.
  • Odpowiedz
dlaczego tak mało kobiet inwestuje

@sforce: kobiety są znakomitymi inwestorkami.

Inwestują krótko (klub, ONS, wakacje) oraz długoterminowo (małżeństwo, związek). Zazwyczaj wygrywają i znowu wchodzą po same jaja (czasami dosłownie).
  • Odpowiedz