Wpis z mikrobloga

@Lolenson1888: Żeby było śmieszniej- w I RP tytuły szlacheckie były bardzo rzadkie, bo szlachta w teorii była równa i był właściwie tylko tytuł książę dla kilku szkodliwych oligarchów. Resztę tytułów rozdawali w XIX wieku zaborcy za zasługi na różnym polu lub zwyczajnie za kolaborację
djtartini1 - @Lolenson1888: Żeby było śmieszniej- w I RP tytuły szlacheckie były bard...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
Resztę tytułów rozdawali w XIX wieku zaborcy za zasługi na różnym polu lub zwyczajnie za kolaborację

@djtartini1: przecież herby i tytuły mogły być znacznie wcześniej niż XIX wiek, ja się w historii rodziny dokopałem gdzieś do 1700 roku. Jakaś tam pra-pra ciotka od strony matki nawet była prawdziwą szlachcianką, chociaż dziwnym trafem nam się nic z tego nie ostało xD

tylko no właśnie jak ktoś dzisiaj udaje szlachtę to jest
  • Odpowiedz
Dlaczego jak Jan Lubomirski nazywa się księciem to trafia do wszystkich mediów, a jak ja nazwałem siebie Imperatorem Galaktyki albo Sułtanem Kosmitów to matka grozi mi, że wywiezie mnie do Choroszczy?

@Lolenson1888: dlatego, że ty masz problem ze zrozumieniem świata a on faktycznie prawdziwym księciem jest? Swoją drogą to boli was rodowód niektórych ludzi XD
  • Odpowiedz
przecież herby i tytuły mogły być znacznie wcześniej niż XIX wiek, ja się w historii rodziny dokopałem gdzieś do 1700 roku. Jakaś tam pra-pra ciotka od strony matki nawet była prawdziwą szlachcianką, chociaż dziwnym trafem nam się nic z tego nie ostało xD

@assninja: Herby tak i tytuł szlachcica, natomiast tytuł artystokratyczny był jeden i rzadki- książę. Szlachty zaś było 10% na Mazowszu nawet więcej. Natomiast te wszystkie hrabia, murgrabia,
  • Odpowiedz
@djtartini1: akurat tytuł księcia Rzeszy to otrzymał ojciec tego od rokoszu - Stanisław Lubomirski, prawdopodobnie nawet w 1640 roku, od cesarza Ferdynanda III. Przypomnę że był to okres raczej wieloletniego spokoju pomiędzy Rzeczpospolitą a Rzeszą tj. tym co nazywamy Niemcami. Np. niemiecka piechota walczyła w ramach polskiego wojska na Kresach a polska jazda - Lisowczycy - walczyli po stronie cesarza. Za obopólną wiedzą i zgodą dwóch władców. Było sporo rodzin
  • Odpowiedz
Ród Lubomirskich otrzymał tytuł książęcy w Rzeczypospolitej Polskiej od cesarza Ferdynanda III w 1647 roku na rzecz Stanisława Lubomirskiego, co było potwierdzeniem arystokratycznej pozycji, ale nie nadaniem terytorialnym; współczesny książę Jan Lubomirski-Lanckoroński jest spadkobiercą tego rodu, a jego rezydencją jest Zamek w Lubniewicach (woj. lubuskie), który formalnie posiada od 2000 roku.

@djtartini1: możesz nam napisać co ma 2RP do tytułów nadanych przez zagranicznego cesarza? 2RP nie posiadała nigdy takiej mocy
  • Odpowiedz
możesz nam napisać co ma 2RP do tytułów nadanych przez zagranicznego cesarza? 2RP nie posiadała nigdy takiej mocy by mu ten tytuł odebrać, zejdź na ziemię.

@donatien-de-sade: Oczywiście, że miała, bo przejeła władzę nad ziemiami ,którymi władali wcześniej zaborcy, tytuł nie miał prawnie faktycznego znaczenia, co zresztą dziś widać.
  • Odpowiedz
Tak czy siak ten tytuł księcia nie pochodzi od władzy polskiej, zaborczej zresztą też.

@walczymy: Wiem, dlatego napisałem wcześniej o rokoszu, który w ogóle był zdradą sam w sobie, nie potrzebowali do tego innych państw.
  • Odpowiedz
@djtartini1: dlatego jest tytułowany księciem? Dlatego obraca się wśród europejskiej arystokracji?

Oczywiście, że miała, bo przejeła władzę nad ziemiami ,którymi władali wcześniej zaborcy.

Co ma wół do karety? Nawet zacytowałem, że nie dostali tytułu książęcego z racji nadania terytorialnego tylko arystokratycznej pozycji XD
  • Odpowiedz