Wpis z mikrobloga

Bawię się tym copilotem i stwierdzam co nastepuje:

- to jest tylko durna maszynka do generowania tekstu. Nie ma zielonego pojęcia na temat mechaniki kodu.
- Jak jest w projekcie g---o, to i g---o (nawet jeszcze większe czasami) też wygeneruje.
- Czasami generuje takie kocopoły, że szkoda marnować na to czasu na czytanie tego.

Ale przydaje się do:
- generowania oczywistych, powtarzalnych i nudnych fragmentów jak mu napiszesz dokładnie co ma zrobić, ale....
- I tak trzeba to sprawdzić samodzielnie.
- Umie w analizę jakichś kawałków kodu, żeby np wskazać słabe strony i potencjalne błędy - jako pierwszy reviewer petarda.

Podsumowując: jak na moje rozwój tej sztucznej ynteligencji w obecnej formie i pchanie tego do każdej działki jako cudowne panaceum na wszystkie bolączki to totalna strata kasy. Spodziewam się otrzeźwienia w bliskim czasie i być może większej specjalizacji tych modeli, bo generowanie boilerplatów i wstępne review to jednak trochę za mało żeby się obroniło.

#sztucznainteligencja #copilot #jezykc #programowanie
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BeginEnd: Powiem tak: przyspiesza pracę w tych obszarach, w których i tak nie była ona zbytnio wymagająca umysłowo i bardziej odtwórczo-powtarzalna. Ułatwia też tworzenie automatyzacji - ale to też nie jest tak jak niektórym się wydaje, że przed agentami ludzie nie robili skryptów odwalających wiele godzin roboty w minutę. Po prostu zwykle miało się na to w------e, trzeba szanować pracę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Natomiast współczuję
  • Odpowiedz
@BeginEnd: @WaveCreator Plus to się mega przydaje do analizy logów bo po prostu wpychasz mu po same gardło takiego prosiaka na kilka tysięcy powtarzalnych linii i ci wyłapie jakieś odchyły czy inne wyjątki.
  • Odpowiedz
@BeginEnd: dla mnie to AI też się bardzo przydaje do analizy i review i rozkminaniu różnych rzeczy natomiast do kodowania to jestem ostrożny, bo sprawdzanie tego kodu jest bardziej męczące niż samo pisanie xD
  • Odpowiedz