Wpis z mikrobloga

@wykoppltakastronazobrazkami: Z tymi nakrętkami to już przesada. Wielkie korporacje produkują tysiące ton plastikowego odpadu za który każą nam płacić w cenie zakupu, potem my za te korporacje płacimy w kosztach odbioru i utylizacji odpadów - w końcu wreszcie ktoś te koszty przekłada na producenta ale wtedy znajdują się obrońcy korporacji typu Pepsico. Jasne, niech zostanie jak było - koncerny zarabiają miliardy a opakowania w które pakują swoje produkty Polaku na
Kazanek - @wykoppltakastronazobrazkami: Z tymi nakrętkami to już przesada. Wielkie ko...

źródło: 1000029989

Pobierz
  • Odpowiedz
@dqdq1: To niech sobie te śmieci utylizują. Ja jako obywatel UE musialem je dotychczas zbierać i płacić za odbiór oraz utylizację, obywatel np. Indii wrzuca je do swojej rzeki trując wlasne środowisko. Teraz korporacja ma je odbierać z punktów zbiórki i utylizować na swój koszt.
  • Odpowiedz
@dqdq1: Zasadniczo to optymalizują koszty, opakowania mogłyby być inne, reusable, trwalsze jak szkło, czy degradowalne. Problem jest taki, że ciągnie to za sobą koszty bo w------e tego w plastik to grosze. Polecam zieloną chemię.
  • Odpowiedz
one produkują śmieci bo ktoś je kupuje. Korporacje nie produkują śmieci dla produkowania śmieci.

@dqdq1: gdyby coca cola była dostępna z nalewaka to myślę że sporo ludzi też by kupiło
  • Odpowiedz
@wykoppltakastronazobrazkami: o dziwo ruska gospodarka na się zaskakująco dobrze jak na całą sytuację więc coś jest nie tak- otóż moi drodzy pieniądz nie śmierdzi i nawet Ukraina dalej handluje z Rosją i to nie są teorie spiskowe tylko fakty. Tak jak i zresztą większość Europy i świata nadal handluje z Rosją. Czasem przez jakiegoś pośrednika ale nadal....
Dodatkowo deficyt w Rosji zmniejszył się w porównaniu z 2020 rokiem.....

Ja też
  • Odpowiedz
@bzyku95: A co lepsze są polskie odpowiedniki sodastream ale Polak woli albo bronić amerykańskiej CocaColi/Pepsico lub płacić za izraelskie sodastream
  • Odpowiedz
@Kazanek: wszystko u ciebie dobrze? Jaką przeprowadzkę? Umiesz czytać?
Rosja sobie jako tako radzi gospodarczo mimo trzech lat wojny i cały z-----y świat z nimi dalej robi interesy włączając w to Ukrainę min. Dlatego jeszcze sobie głupiego ryja nie rozwalili gospodarczo

Ten świat jest z-----y a Twój komentarz tylko potwierdza, że ludzie mają zamiast mózgu sieczkę bo nawet nie zrozumiałeś co napisałem a to był prosty komentarz.(
  • Odpowiedz
@Kazanek: Tak, można argumentować przeciwko tym przyczepianym nakrętkom. Odwołać sie do tego, że to nie rozwiązuje żadnego problemu, że ciężar nadprodukcji śmierci spoczywa na korporacjach a nie na konsumentach. Można nawet zauważyć, że te mocowania nakrętek wymagają większej ilości plastiku (o 1 czy 2 gramy ale nadal) co w efekcie skali daje olbrzymie liczby. Tylko zamiast tak rzeczowych argumentów najczęściej pada gadanie o "lewackiej UE", czy inne niemerytoryczne przytyki.

@
  • Odpowiedz