Wpis z mikrobloga

• 120
balkon to CZĘŚĆ WSPÓLNA zatem dlaczego mieszkańcy nie mogą korzystać

@okoboji:
Co? xD

Ja tam nie wiem co Wy w tych króliczokach za dziwne zasady macie ale na moje oko to nawet nie jest balkon tylko ogródek przed mieszkaniem. Gość ma kawałek ziemi wielkości dywanu to sobie na nim postawił co mu się podoba, to nie jest budynek związany z gruntem tylko jak już to mebel. O krzesła ogrodowe i
  • Odpowiedz
@Zulf: balkon jest częścią wspólną, tak samo jak winda, ściana nośna etc. "Ogródek" przy mieszkaniu w bloku. Co innego prawo do korzystania z balkonu czy takiego ogródka.
  • Odpowiedz
@PanKapibara: Na podłodze balkonu mogę np. narysować sobie sprejem kutasa, badź położyć różowe płytki - to nie jest część wspólna, nie mogę natomiast namalować kutasa na elewacji balkonu, badz pomalować samemu barierek na różowo bo są to części wspólne. Z bardziej przyziemnego przykładu, weźmy klimatyzator - mozna postawić go na ziemi i nikogo nie pytać, ale jesli chce się zamontować na elewacji budynku, nawet jestli nalezy ona do "balkonu" to
  • Odpowiedz
@Zulf: chłopie, ja rozumiem, że masz jakieś głębokie przekonania na temat tego, jak funkcjonuje świat, ale naprawdę nie masz racji. Balkon. Jest. Częścią. Wspólną. Budynku.
Nie będę odsyłał Cię do książek ani aktów prawnych, po prostu wpisz sobie w Google "czy balkon to część wspólna".

Reasumując CAŁY balkon nie jest częścią wspólną.

Absolutnie cały, a jeżeli uważasz inaczej, to spróbuj sobie skuć płytki z balkonu. Albo dowiedz się od mamy,
  • Odpowiedz
Gość ma kawałek ziemi wielkości dywanu

@smk666: nie ma - jeszcze nie widziałem spółdzielni/wspólnoty w której balkon/ogródek miałbyś na własność

Nie wlicza się też do metrażu mieszkania co powoduje czasem zonka u Polaków kupujących nieruchomości za granicą - tam się wliczają, kupuje Polak mieszkanie 50m w Rumunii a tu po przyjrzeniu się taras 20m i pokój z kuchnią ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@okoboji oczywiście inna
  • Odpowiedz
@Zulf: kolego, słuchasz się podsumowania od AI.
W budynku wielolokalowym masz, uwaga uwaga, lokale oraz część wspólną. Czyli albo balkon jest lokalem (lub częścią lokalu) albo elementem nieruchomości wspólnej.
A cóż to jest lokal?
Otóż zgodnie z art. 2 ust. 2 u.w.l.

Samodzielnym lokalem mieszkalnym, w rozumieniu ustawy, jest wydzielona trwałymi ścianami w obrębie budynku izba lub zespół izb przeznaczonych na stały pobyt ludzi, które wraz z pomieszczeniami pomocniczymi służą zaspokajaniu
  • Odpowiedz
nie ma - jeszcze nie widziałem spółdzielni/wspólnoty w której balkon/ogródek miałbyś na własność

@conamirko:
A to może i tak, ale nawet jak to jest dzierżawa czy wyłączny użytek czy cokolwiek innego to nic nie zabrania postawienia tam takiej niezwiązanej z gruntem sauny.
  • Odpowiedz
@Zulf: Znam gościa co mieszka w kamienicy i wywiesza sobie odpłatnie plakaty na balustradzie swojego balkonu i z nikim się nie dzieli.
  • Odpowiedz
@okoboji: @smk666

Większa beka to, ze kupil gotowa saunę za 20k jak nie lepiej która i tak trzeba samemu poskładać, nie ma prawie zadnej izolacji wiec zaraz ciepło sobie s-------a a ławki sa tak nisko, ze i tak wiekszosc ciepla jest od klaty w gore a nogi sa zimne

Syf 2/10
  • Odpowiedz
@srgs:

Wyjatek nie potwierdza reguly, ale wzialem jakis pierwszy lepszy akt (budynek 2020r) i nie widze by cokolwiek tu bylo o uzytkowaniu na wylacznosc badz widnial podobny zapis. Łeb wyzej nie rozumie bardzo prostej sprawy, mianowicie ze balkon jako calosc nie zawsze nalezy w 100% do czesci wspolnych.
Zulf - @srgs: 

Wyjatek nie potwierdza reguly, ale wzialem jakis pierwszy lepszy akt ...

źródło: IMG_5475

Pobierz
  • Odpowiedz