Aktywne Wpisy

bArrek +24

Salido +180
Minął 6. (z 67) dzień wakacji.
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.
27 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
27 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
W ciągu ostatniej doby miały miejsce 3 wypadki śmiertelne w których zginęły 3 osoby.
27 wypadków drogowych ze skutkiem śmiertelnym od początku wakacji.
27 ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych od początku wakacji.
źródło: 1-453841-58
Pobierz

PRZYPOMINAM - BALKON TO CZĘŚĆ WSPÓLNA A ON NIE CHCE NAS WPUŚCIĆ
#afera #budujzwykopem #nieruchomosci #polskiedomy
źródło: Zrzut ekranu 2026-01-15 o 17.08.42
PobierzAle co Ty chcesz zgłaszać? Że sąsiad ma średni gust?
@okoboji:
Co? xD
Ja tam nie wiem co Wy w tych króliczokach za dziwne zasady macie ale na moje oko to nawet nie jest balkon tylko ogródek przed mieszkaniem. Gość ma kawałek ziemi wielkości dywanu to sobie na nim postawił co mu się podoba, to nie jest budynek związany z gruntem tylko jak już to mebel. O krzesła ogrodowe i
balkon to nie jest czesc wspolna, ewentualnie np jego elewacja, ale jako calosc nie jest
Nie będę odsyłał Cię do książek ani aktów prawnych, po prostu wpisz sobie w Google "czy balkon to część wspólna".
Absolutnie cały, a jeżeli uważasz inaczej, to spróbuj sobie skuć płytki z balkonu. Albo dowiedz się od mamy,
Komentarz usunięty przez moderatora
@smk666: nie ma - jeszcze nie widziałem spółdzielni/wspólnoty w której balkon/ogródek miałbyś na własność
Nie wlicza się też do metrażu mieszkania co powoduje czasem zonka u Polaków kupujących nieruchomości za granicą - tam się wliczają, kupuje Polak mieszkanie 50m w Rumunii a tu po przyjrzeniu się taras 20m i pokój z kuchnią ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@okoboji oczywiście inna
W budynku wielolokalowym masz, uwaga uwaga, lokale oraz część wspólną. Czyli albo balkon jest lokalem (lub częścią lokalu) albo elementem nieruchomości wspólnej.
A cóż to jest lokal?
Otóż zgodnie z art. 2 ust. 2 u.w.l.
@conamirko:
A to może i tak, ale nawet jak to jest dzierżawa czy wyłączny użytek czy cokolwiek innego to nic nie zabrania postawienia tam takiej niezwiązanej z gruntem sauny.
Większa beka to, ze kupil gotowa saunę za 20k jak nie lepiej która i tak trzeba samemu poskładać, nie ma prawie zadnej izolacji wiec zaraz ciepło sobie s-------a a ławki sa tak nisko, ze i tak wiekszosc ciepla jest od klaty w gore a nogi sa zimne
Syf 2/10
Wyjatek nie potwierdza reguly, ale wzialem jakis pierwszy lepszy akt (budynek 2020r) i nie widze by cokolwiek tu bylo o uzytkowaniu na wylacznosc badz widnial podobny zapis. Łeb wyzej nie rozumie bardzo prostej sprawy, mianowicie ze balkon jako calosc nie zawsze nalezy w 100% do czesci wspolnych.
źródło: IMG_5475
Pobierz