Wpis z mikrobloga

@szyderczy_szczur: ciężkie do oceny, bo nfz powinien znać wynagrodzenie lekarzy w danej specjalizacji ( ͡° ͜ʖ ͡°) jedni powinni zarabiać więcej na godzinę, inni mniej () jak nie jest w stanie ogarnąć średniego wynagrodzenia to do dymisji ( ͡° ʖ̯ ͡°) pozdrawiam z rodzinką ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
procentowo wydatki na pensje lekarzy mamy takie same jak np w Niemczech czy w Czechach ¯\(ツ)/¯

@Aqua_Tofana: a jaką liczbę lekarzy mamy w porównaniu do Niemiec?
Bo można sobie wyobrazić, że Niemcy wydają procentowo tyle samo pieniędzy na 100 lekarzy co my na 10.
  • Odpowiedz
chodzi o procent wydatków ogółem.

@Aqua_Tofana: Dlatego pytam ilu jest lekarzy w Polsce a ilu w Niemczech.
Bo nagle może się okazać, że lekarze w Polsce zarabiają więcej niż w Niemczech.
Możesz podać tę informację?
  • Odpowiedz
stawki są 3 razy niższe, a największym obciążeniem są wypłaty... pielęgniarek (efekt skali i tabelki wynagrodzeń), ale głupawe mamy mają większe rażenie.

@Dadas77: chyba Cie ominal news o doktorku co n-----ł niemal 5000h na fakturze w 2025.
  • Odpowiedz
@Dadas77: aha, bzdura,
znajomy poszukuje do siebie neurologa, oferuje 600 zł/h bo powyżej to już się biznes nie spina, ludzie z ulicy nie będą przychodzić tylko najwięksi desperaci ale to i tak mu się biznes nie zepnie

co słyszy od lekarzy? "panie, za tyle to mi się nie chce, ja pojadę gdzieś na dyżur i będę miał dwa razy więcej"
  • Odpowiedz
ale to mówisz tylko o kasie na kontraktach NFZ

@bad_karma: On nie mówi o kontraktach tylko UoP, bo takie dane podają ministerstwa. A na UoP są praktycznie tylko rezydenci z ustawową pensją (bo muszą). Specjalisci siedzą na kontraktach i zarabiają wielokrotnie więcej.
  • Odpowiedz
@szyderczy_szczur: bo społeczeństwo to debile. Lekarz podstawy zarabia 10k. Tyle da się wyrobić na kasie w Żabce. Ale nie ma społecznej akceptacji by zarabiał więcej. Bo przecież nie zarabiają 10k, a 25k, 50k... miesięcznie.

I tu jest paradoks. Lekarze powinni zarabiać więcej by zarabiać mniej i być mniejszym obciążeniem dla systemu.

Niskie zarobki, to wysoka stawka za nadgodziny i kombinowanie. Bo żaden lekarz nie chce zarabiać jak pracownik Żabki. Toteż oczekuje
  • Odpowiedz