Wpis z mikrobloga

Takie małe #chwalesie. Zostało mi z firmy kilka mini-pc i pomyślałem, że zrobię klaster z tych maszyn. Wybebeszyłem je z obudów, zaprojektowałem w #fusion360 #grafika3d obudowę i właśnie składam po wydrukowaniu na moim BambuLab ( ͡° ͜ʖ ͡°) Wszystko będzie spięte na Proxmox i przeniosę na to serwery #minecraft moich synów (ʘʘ)

Jeszcze został mi wydruk zewnętrznej obudowy, nawiązującej grillem do Mac Pro z 2019 roku. Tam na spodzie będzie zasilacz 20V, zasilający całość oraz switch który zepnie całość.

A co tam siedzi? 5 procesorów i5-4590T 2.00GHz, 5x 16GB RAM (w sumie 80GB) i 5x 1TB SSD. W komentarzu zdjęcia projektu (nanosiłem jeszcze poprawki + wygląd obudowy zewnętrznej).

#druk3d #komputery #diy #informatyka #sysadmin #chwalesie
lutecki - Takie małe #chwalesie. Zostało mi z firmy kilka mini-pc i pomyślałem, że zr...

źródło: IMG_1754

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 4
@ambasada_oskariatu: Mam bardzo tani prąd w Hiszpanii, poza tym frajda z budowy tego z dzieciakami - bezcenna ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Tak na marginesie, to będzie brało około 1.1kW w szczycie, zakładając że wszystkie 5 maszyn pracować będzie w jednej chwili.
  • Odpowiedz
@lutecki: ja tam widzę zagiętą ładnie (ręcznie) blachę alu perforowaną jako wierzch. szczególnie, że jest to bardzo proste w wykonaniu a blachę można dostać na wymiar, jak sobie policzysz promienie itp.
  • Odpowiedz
  • 1
@rhqq: jest to jakiś pomysł, choć mając już model 3d można by również wyfrezować na cnc, które też mam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
  • 0
@lutecki cena. blacha to koszt pewnie 2-3 dychy. mówię o cenach z allegro. wiem, że ty w Hiszpanii, ale nie spodziewał bym się dużej różnicy
  • Odpowiedz
  • 1
@viejra: jeśli jesteś osobą fizyczna lub firma z małymi przychodami to fusion jest bezpłatny. Wszystko jest na stronie producenta dobrze wyjaśnione. Polecam
  • Odpowiedz