Wpis z mikrobloga

117 + 1 = 118

Tytuł: Źródła Wełtawy
Autor: Petra Klabouchová
Gatunek: kryminał, sensacja, thriller
Ocena: 7/10
ISBN: 978-83-65707-65-9
Książkę kupiłam za namową pani ze stoiska na targach literackich, na które przyszłam z założeniem, że nic nie kupię. Kupiłam wyłącznie z braku asertywności, no i dobrze, bo książka okazała się być bardzo wciągającym kryminałem. Nie jest może najlepszy w gatunku jaki czytałam, bo w samej końcówce już następuje lekkie puszczenie się poręczy, ale mimo wszystko całość wypada solidnie. Do ostatnich rozdziałów nie możemy być pewni bohaterów ani tego, kto jest dobry, a kto kompletnie powalony, co podtrzymuje napięcie, a także irytuje w taki fajny sposób, bo nie wiadomo komu kibicować ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Plusem (choć dla niektórych pewnie minusem) jest rozbudowane tło historyczne z nazistami, komunistami, kolaborantami, ukrytymi w szumawskich górach obiektami, rodzinnymi tajemnicami itd. Co ciekawe często łapałam się na myśli, że równie dobrze można by podmienić imiona i lokacje na polskie i nadal byłoby to równie przekonujące.

Kolejna dobra, czeska literatura odhaczona.

#bookmeter #kryminal #czytajzwykopem #czytelniczebingo #ksiazki #kryminalbookmeter #sensacjabookmeter #thrillerbookmeter
Cadfael - 117 + 1 = 118

Tytuł: Źródła Wełtawy
Autor: Petra Klabouchová
Gatunek: krym...

źródło: zrodla-weltawy

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach