Wpis z mikrobloga

#gielda Tak, jak obiecałem, wrzucam top 5 akcji w Ameryce z niezrealizowanym zyskiem, wartości w USD. Tickerów chyba nie trzeba nikomu objaśniać :)

Większość z tych 5 już kilka razy zrealizowałem dla celów podatkowych (sprzedałem i zaraz potem kupiłem, żeby zapłacić podatki z bieżącej kasy z IT, zamiast sprzedawać akcje do zapłaty podatku).

Jakby ktoś był zainteresowany czemu, kiedy i za ile je kupiłem - dajcie znać, rozpisze się szerzej.
Codon - #gielda Tak, jak obiecałem, wrzucam top 5 akcji w Ameryce z niezrealizowanym ...

źródło: 1000008310

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Codon: masz ustawione jakieś stop lossy na to? Albo monitorujesz na bieżąco te spółki pod względem tego czy aby nie spadną w którymś momencie?
  • Odpowiedz
Gratuluję (òóˇ)
Ja się cieszę jak dziecko z moich 120zl na plusie na IKZE po 2 tygodniach. Nawet nie mogę sobie wyobrazić jak Tobie buźka się uśmiecha widząc taki wynik
  • Odpowiedz
Większość z tych 5 już kilka razy zrealizowałem dla celów podatkowych (sprzedałem i zaraz potem kupiłem, żeby zapłacić podatki z bieżącej kasy z IT, zamiast sprzedawać akcje do zapłaty podatku).

@Codon: rozumiem aktywować stratę, ale jaki to ma sens w przypadku zyskownych pozycji?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@throwawayaccount1: taki, że zakładałem, ze w pewnym momencie będę na emeryturze, więc jak wpadnie mi w kwietniu do zapłaty 140k do US (taki przypadek miałem w 2025) to musiałbym sprzedawać papiery, żeby zapłacić (bo nie będę miał źródła dochodu co miesiąc). Gdy zarabiałem duzo w IT, mogłem pokryć ten podatek z bieżących dochodów i nie tykać portfolio.
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Qrka: Nie mam, bo jak kiedyś RKLB spadnie do 50 i mi wywali stop lossa, to potem będę musiał odkupić za 60 bo źle trafię z czasem. Żadna z tych firm nie jest zagrożona bankructwem, a mój horyzont czasowy to 30 lat, więc chill i najwyżej dokupię, jak ostro spadnie.
  • Odpowiedz
@Codon: OK Oski, wypad z tagu - post niezgodny z wykopową sztuką inwestowania ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

• Odpowiedz
@throwawayaccount1: taki, że zakładałem, ze w pewnym momencie będę na emeryturze, więc jak wpadnie mi w kwietniu do zapłaty 140k do US (taki przypadek miałem w 2025) to musiałbym sprzedawać papiery, żeby zapłacić (bo nie będę miał źródła dochodu co miesiąc). Gdy zarabiałem duzo w IT, mogłem pokryć ten podatek z bieżących dochodów i nie tykać portfolio.

@Codon: Nadal mam wrażenie, że niepotrzebnie przyspieszasz podatek. Mógłbyś równie dobrze
  • Odpowiedz