Aktywne Wpisy
#gielda naprawdę ładujecie się w spółki Po takich wzrostach? Zero instynktu samozachowawczego¯\(ツ)/¯
źródło: 1000048343
Pobierz
plusbear +76
ja myślałem że tu jest elita internetu a wy chorzy psychicznie jesteście
Skopiuj link
Skopiuj link
źródło: 1000048343
Pobierz
Regulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
„SCT to atak na wolność i biednych!”
„Samochody nie robią powietrza brudnym - to wszystko przez piece”
„SCT nic nie daje - jak wprowadzili to nic się nie zmieniło!”
Zabawnym jest to, że jak SCT nic nie zmienia, to postronny obserwator zadaje pytanie: dlaczego tyle emocji przeciwko temu?
A jak to zderzymy z faktami? Zadałem sobie troche trudu by pogrzebać w ogólnodostępnych raportach na ten temat, poniżej kilka z nich. Jakby ktoś zarzucał że to nieprawda, jest tego masa ja przytaczam jedynie kilka z brzegu:
- W Londynie po rozszerzeniu ULEZ stężenia NO₂ spadły o ok. 27%, a PM2.5 o ok. 31% w porównaniu do scenariusza bez strefy, a poprawa jakości powietrza zanotowano w 99% punktów pomiarowych miasta. London City Hall - raport o czystszym powietrzu dzięki ULEZ
https://www.london.gov.uk/media-centre/mayors-press-releases/new-evidence-reveals-all-londoners-are-now-breathing-cleaner-air-following-first-year-expanded-ultra?utm_source=chatgpt.com
- Raporty pokazują, że emisje tlenków azotu (NOx) spadły w Londynie o ok. 23–26% dzięki ULEZ, a emisje PM2.5 wewnątrz strefy spadły nawet o ok. 19–26% w porównaniu do tego, jak wyglądałyby bez tej polityki.
World Economic Forum
https://www.weforum.org/stories/2023/03/london-low-emissions-zone-pollution/?utm_source=chatgpt.com
- Badania naukowe oparte na danych pomiarowych potwierdzają, że w ciągu trzech miesięcy po wprowadzeniu pierwszej strefy ULEZ w 2019 r. w śródmieściu Londynu NO₂ spadło o prawie 20% - nawet przy uwzględnieniu innych czynników
PubMed
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/41140541/
- Analizy pokazują też korzyści zdrowotne - np. w Londynie SCT przyczyniły się do zmniejszenia obciążeń chorobach dróg oddechowych w porównaniu z miastami bez takich stref.
The National
https://www.thenationalnews.com/world/uk-news/2023/11/02/londons-low-emission-zones-have-improved-air-quality-research-shows/?utm_source=chatgpt.com
Jeśli ktoś twierdzi, że „to nie działa”, to warto mu pokazać powyższe dane, zanim powtórzy starą mantrę typu „wolność ponad zdrowie publiczne” czy „nie będę naprawiał świata, bo mój diesel jest moją tożsamością” 😉
#sct #krakow #zdrowie #polska #takaprawda
Zadaniem SCT jest poprawa dobrostanu mieszkańców miasta (czyli lokalna poprawa), a nie wjeżdżających gości. Niestety jest to w pewnym
Tymczasem w Birningham, Mediolanie czy Meksyku takie strefy nic nie dały. Problemy z jakością powietrza wynikają z innych czynników w większym stopniu niż ruch samochodowy, ale w tym kraju nie dowala się tym dużym, tylko tym mniejszym -
To nie jest jeden przykład. Birmingham, Mediolan czy Meksyk właśnie potwierdzają tezę, a nie jej zaprzeczenie - w Mediolanie NOx spadło o kilkanaście-kilkadziesiąt %, w Birmingham CAZ ograniczył NOx przy głównych arteriach, a w Meksyku problemem jest skala i egzekucja, nie sam fakt istnienia strefy.
Nikt poważny nie twierdzi, że auta są jedynym źródłem zanieczyszczeń. Twierdzi się, że w miastach są największym lokalnym źródłem NOx, czyli tego, co ludzi
Nawet jeśli w Krakowie jeździłyby tylko auta najwyższej klasy euro, to wciąż w krytycznych miejscach normy NO2 będą przekraczane.
W Krakowie brakuje mądrego gospodarowania terenem oraz ruchem drogowym (korki, częste rozpędzanie się -> duży wzrost emisji
@mookie: Zabawnym jest to, że ludzie jak ty już nie potrafią żyć bez zakazów i wymuszania państwa jak masz żyć. Po prostu już jesteś niewolnikiem.
@mookie: to że twierdzisz że sam ogarnąłeś a wypluł Ci to chat, to jest żałosne
@sasik520:
@mistyczny_eduardo: żaden przypadek. Nagle aktywowało się mnóstwo użytkowników i napierdziela na SCT, jakby ta w jakikolwiek sposób wpłynęła na życie mieszkańców Krakowa. Wielu z nich w ogóle nie było aktywnych na tagu, a tu nagle się aktywowali.
Nie sposób uniknąć wrażenia, że to podobna akcja, jak przed wyborami, gdy było aktywnych dużo propisowskich trolli
@mookie: z czym ty do prawaków XD
@Strigiformesman:
ale wiesz, ze ta informacje mozesz zmienic, wlasnie przedstawiajac dokumenty od producenta?
@mookie: Bez sensu jest to co napisałeś. Jeżeli przeciwnicy twierdzą, że nie zmienia w sensie pozytywnym, to chyba oczywiste, że to tym bardziej argument na korzyść zlikwidowania tego. "Zbanujmy samochody", "Ale to nic nie pomoże", "A, skoro nic nie zmienia, to czemu się sprzeciwiacie xD"
@sasik520:
czyli
@Strigiformesman:
ale to w twoim interesie powinno byc naprostowanie tego. Zwlaszcza, ze te "wyzsze" normy, to czesto byly spelniane, ale samochod w momencie sprzedazy oficjalnie byl homologowany na nizszej - ktora jest w CEPIKu...
Zeby jeszcze stacje diagnostyczne zaczely sprawdzac (jak sa zobowiazene) faktyczna emisje spalin i jak nie spelnia normy, to brak dopuszczenia do ruchu... to dopiero