Wpis z mikrobloga

Widzę że wykop zalewany jest materiałami na temat SCT, główne argumenty przeciwników brzmią mniej więcej w takim tonie:

„SCT to atak na wolność i biednych!”
„Samochody nie robią powietrza brudnym - to wszystko przez piece”
„SCT nic nie daje - jak wprowadzili to nic się nie zmieniło!”

Zabawnym jest to, że jak SCT nic nie zmienia, to postronny obserwator zadaje pytanie: dlaczego tyle emocji przeciwko temu?

A jak to zderzymy z faktami? Zadałem sobie troche trudu by pogrzebać w ogólnodostępnych raportach na ten temat, poniżej kilka z nich. Jakby ktoś zarzucał że to nieprawda, jest tego masa ja przytaczam jedynie kilka z brzegu:

- W Londynie po rozszerzeniu ULEZ stężenia NO₂ spadły o ok. 27%, a PM2.5 o ok. 31% w porównaniu do scenariusza bez strefy, a poprawa jakości powietrza zanotowano w 99% punktów pomiarowych miasta. London City Hall - raport o czystszym powietrzu dzięki ULEZ
https://www.london.gov.uk/media-centre/mayors-press-releases/new-evidence-reveals-all-londoners-are-now-breathing-cleaner-air-following-first-year-expanded-ultra?utm_source=chatgpt.com

- Raporty pokazują, że emisje tlenków azotu (NOx) spadły w Londynie o ok. 23–26% dzięki ULEZ, a emisje PM2.5 wewnątrz strefy spadły nawet o ok. 19–26% w porównaniu do tego, jak wyglądałyby bez tej polityki.
World Economic Forum
https://www.weforum.org/stories/2023/03/london-low-emissions-zone-pollution/?utm_source=chatgpt.com

- Badania naukowe oparte na danych pomiarowych potwierdzają, że w ciągu trzech miesięcy po wprowadzeniu pierwszej strefy ULEZ w 2019 r. w śródmieściu Londynu NO₂ spadło o prawie 20% - nawet przy uwzględnieniu innych czynników
PubMed
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/41140541/

- Analizy pokazują też korzyści zdrowotne - np. w Londynie SCT przyczyniły się do zmniejszenia obciążeń chorobach dróg oddechowych w porównaniu z miastami bez takich stref.
The National
https://www.thenationalnews.com/world/uk-news/2023/11/02/londons-low-emission-zones-have-improved-air-quality-research-shows/?utm_source=chatgpt.com

Jeśli ktoś twierdzi, że „to nie działa”, to warto mu pokazać powyższe dane, zanim powtórzy starą mantrę typu „wolność ponad zdrowie publiczne” czy „nie będę naprawiał świata, bo mój diesel jest moją tożsamością” 😉

#sct #krakow #zdrowie #polska #takaprawda
  • 87
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mookie: Ale stary próbujesz walczyć argumentami przeciwko fanatykom XD Większość mieszkańców Krakowa popiera SCT. Wybrali prezydenta, który obiecał SCT. Ale jakiś koleś z wiochy pod Krakowem będzie się darł bo nie może za friko wjechać swoim gratem XD
A też zauważ że dziwnym trafem większość tych anty popiera gaśnicowego, polexit i imperium rosyjskie. Przypadek?
  • Odpowiedz
via Android
  • 15
@mistyczny_eduardo: myślę poprostu, że ów fanatyków nie przekonam ale na wykopie panuje kult owczego pędu - 1 fanatyk jest w stanie przekonać setkę nieświadomych. Fanatycy nie powołują się na dane bo żadnymi nie dysponują, ograniczają swój przekaz do emocji. Niestety na małoletnich to działa i bzdury są powielane.
  • Odpowiedz
via Android
  • 10
@mistyczny_eduardo: no wiesz, przeciwnicy mają argument - jeżdżą kilkunastoletnim Dieslem za którego mogli zapłacić niedawno nawet i 30-40k i te pieniądze poszły w błoto.

Ja ich rozumiem, ale dla mnie moje zdrowie jest ważniejsze niż ich wygoda. To jest kwestia priorytetów całej społeczności, głównie Krakowian którzy tu faktycznie mieszkają i oddychają. Myślę że większość jednak wspiera SCT.
  • Odpowiedz
@mookie: Też kwestia jednak podejścia. Bo jeżdżenie gruzem to są problemy wszędzie. Wypadki np. Wywalenie takich gratów z Krakowa wszystkim się przyda.
A to że strefa jest zrobiona w dziwny sposób i mogłaby być mniejsza to inna sprawa :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 25
@SquashFS: niemcy likwidują niektóre SCT, bo osiągnęli cel likwidując stare gruzy, które przez ostatnią dekade zostały albo zezłomowane albo przerzucone przez ich wschodnią granice bo nikt ich tam nie chciał.

Średni wiek auta w DE to 10 lat. Norma Euro 6 wchodziła gdzieś w 2014 roku, praktycznie rzecz ujmując prawie każde auto w DE spełnia rygorystyczne wymogi a wyjątki które się zdarzają nie robią skali więc nie mają praktycznie wpływu.
  • Odpowiedz
@mookie:
- sct nie bierze pod uwagę montazu w samochodzie instalacji lpg która ma pozytywny wpływ na skład spalin.
- sct bazuje na niedokładnej bazie danych cepiku, gdzie norma euro przypisywana jest na podstawie roku produkcji a jie na podstawie homologacji producenta
- sct w Krakowie jest najbardziej restrykcyjną strefą w UE, bez uwzględnienia gazu, bez podziału na strefy, a wymagane normy emisji są wysokie, gdzie jednocześnie nasze społeczeństwo nie
  • Odpowiedz
@mistyczny_eduardo: @mookie Jak śmiecie być merytoryczni i tłumaczyć jak działa świat. Jesteście zwykłymi trollami!! Miszalski was kupił. Od razu was banować i na czarno! XDDDD

Niestety, tamta strona nie rozumie że przegieła pałe i spamuje wykop chłopskim rozumem. Co 10 min post na temat SCT. Ludzie już mają ich dość. Wielkie zdziwienie że ludzie walczą z ich chochołami XD.
  • Odpowiedz
ów fanatyków

@mookie: srów a nie ów. Po pierwsze, to się odmienia, po drugie, to w tym kontekście jest to zbędne słowo i brzmi nienaturalnie.

A poza tym - tabelki tabelkami, a życie swoje. Sukces wg tabelek nie oznacza ani (a) że faktycznie udało się osiągnąć sukces ani (b) że nie dało się go osiągnąć
  • Odpowiedz
via Android
  • 15
@sasik520: Argument "tabelki to nie życie" brzmi efektownie, ale w praktyce oznacza: odrzućmy dane, bo psują narrację. A mówimy o pomiarach NOx, PM i liczbie hospitalizacji - nie o opiniach.

Co do SCT - kryteria nie są idealne (SUV vs małe auto z rocznika), i to jest uczciwa krytyka. Ale to argument za lepszym SCT, nie za jego brakiem.
Argument finansowy i „zakazologia” to emocje, nie kontrargumenty. SCT nie jest
  • Odpowiedz
@mookie:

Stawiam, że ludzie, którzy drą ryją przeciwko SCT to ci co pobudowali się pod miastem.

Wedlug nich świat powinien być zorganizowany teraz pod ich podmiejski wypizdów.

Czyli najważniejsze żeby w mieście był tani i wygodny parking żeby wygodnie było skoczyć autem do czasu na zakupy i wrócić do swojego podmiejskiego domku. A tak ogólnie w mieście może być śmietnik, bo oni tam są tylko na chwilę na zakupy.
  • Odpowiedz