Wpis z mikrobloga

Postanowilem, ze tez bede „eko” i oddam torbe butelek po wodzie z lidla.
Jade na zakupy, w delikatesach butelkomat wielkosci pralki, oczywiscie pelny „wymaga oproznienia”. Podchodze do kasjerki i mowie jej to, a ta ze wie ale to musi wlasciciel sklepu przyjechac bo tam sa plomby i „procedura jest skomplikowana”.
Mysle trudno, nie zrazam sie. Jade do biedronki. Pytam kasjerki gdzie jest butelkomat, a ta wskazuje na karton z dziura na goze xdd i ze ona mi je zeskanuje i przyjmie.
Skanuje.
Taki uj. „Artykuł bez kaucji”. Ja kuzwa bez kaucji jak jest wyraznie na opakowanich ze sa objete kaucja.
No ale nie mozemy przyjac bo to butelki z lidla. No mysle sobie kuzwa, zaraz te butelki do lasu wyrzuce.
Kasjerka uprzejmie do mnie, ze moze mi przyjec te butelki ale bez zwrotu srodkow.
Wracam wiec z tymi butelkami do auta.
Dzien kolejny, jade do pracy z butelkami, po drodze zajzdzam do lidla.
Wchodze, znajduje butelkomat. Wrzucam pierwsza butelke i wyskakuje komunikat „pojemnik nieprawidłowy, prosze zutylizować w innym punkcie”. Nosz kura.
Wolam pracownika, slysze ze to tylko maszyna i moze sie zacinac. Kazda z butelek po kilku probach jednak udaje sie zesnakowac i zutylizowac. W polowie przerwal mi jednak komunikat, ze pojemnik jest pelen i musze wezwac pracownika. xdd
Ten przychodzi po jakims czasie, stwierdza ze faktycznie pojemnik pelen. Idzie po paleciaka i wymienia pojemnik. W miedzy czasie juz sie ustawia kolejka z innymi z pustymi butelkami. Udalo sie, odebralem kupony na lacza wartosc 8,60PLN.
Czy warto?
Nie, spoznilem sie przez to do pracy i zmarnowalem mnostwo czasu.
Brak profitu.

#ekologia #heheszki
Masuca - Postanowilem, ze tez bede „eko” i oddam torbe butelek po wodzie z lidla.
Jad...

źródło: IMG_0081

Pobierz
  • 57
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@moll: O... I to jest plan. Jednak ciężki do zrealizowania. Idziesz do marketu po wodę. No i już kaucja wpada, bo 3,001L wycofane. A 5L gazowanej nigdzie nie kupisz.

Ale podoba mi się tok myślenia.

A dlaczego miałbyś się obrazić ? W sumie to nie wiem, ale większość ludzi tutaj ma kija w dupsku. Wiem że nie Ty =]
  • Odpowiedz
@Fushnikov: kolejny któremu się wydaje, że odkrył spisek XD tak maszyna je gniecie bo one całe mają być do momentu wypłacenia kaucji, jaki sens miałoby wożenie ich napompowanych tirem, przecież to samo powietrze XD
  • Odpowiedz
@wypok_wypok:

ekologia to najbardziej toksyczna religia obecnie na świecie ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Oj tak i do tego wszyscy zostaliśmy zobligowani do jej praktykowania, niezależnie jakiego jesteśmy wyznania
  • Odpowiedz
@Kremufka2137: przecież tu nie chodzi o spisek tylko o ekonomię. Przecież ja do worka jutowego mogę wsadzić z 200 butelek zgniecionych a nadmuchanych 30. I w czym problem ze skrece butelkę tak by kod był widoczny. Was można kopać po jajach a i tak powiecie że jest dobrze. Całe szczęście że jak oddałem butelki to jedna elektrownia węglowa u gebelsow została wyłączona xD
  • Odpowiedz
Ten przychodzi po jakims czasie, stwierdza ze faktycznie pojemnik pelen. Idzie po paleciaka i wymienia pojemnik.

@Masuca: miło z jego strony, że to zrobił bez dąsania się
  • Odpowiedz
@Kremufka2137: u mnie w lidlu zawsze jak ten butelkomat jest pełny to jak się ich grzecznie poprosi o opróżnienie tego to się obrażają i jak to robią to się zachowują jakby mi łaskę robili
  • Odpowiedz
  • 1
@Masuca: a ja mam takie pytanie i moze znajdzie sie tu ktos madry i odpowie.
Jesli biedronka nie przyjela butelek z lidla a prawnie musi przyjac bez wzgledu na to skad sa to czy nie mozna w takiej sytuacji wezwac policji?
Ja wiem ze czas, ale chyba bym specjalnie poswiecil nawet pol dnia, tylko jak to prawnie wyglada?
  • Odpowiedz
@Masuca: za komuny był ogólnopolski system kaucyjny na szklane butelki. Wszystkie poza mlekiem bo mleko w szkle dowozili pod dom i tak. Działało to doskonale, dzieci szły oddać i miały drobne na jakiś smakołyk.

Teraz to jest xD. Wyobraź sobie ile prądu żrą te wszystkie wielkie urządzenia które są non stop do jakiegoś clouda podpięte. Biedronka z kartonowymi pojemnikami akurat jest najbardziej eko ze wszystkich.
  • Odpowiedz
@EnderWiggin z tą kranówką zdatną do picia w całym kraju to bym nie przesadzał. W mojej miejscowości kranówka lubi mieć przekroczone normy zawartości metali albo być skażona bakteriami e.coli ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz