Wpis z mikrobloga

Hejka.

Mam Raspberry Pi 4, które służy mi jako serwer.
Chcę zrobić taką stację pogodową dla mojego mieszkania. Mam 3 pokoje i z każdego chcę, wysyłać informację do Raspberry Pi o temperaturze i wilgotności, np. co 30min.

Co wybrać do zbierania danych o temperaturze i wilgotności? Płytki ESP32? Arduino Uno? STM32? A może jeszcze co innego?

#elektronika #elektronikadiy #raspberrypi #esp32 #pytanie #arduino #stm32
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@trevoz: ESP32 + BME180. Ale to musisz mieć jak zasilić ESP. Jeżeli nie ma problemu z pociągnięciem kabli to bym rozebrał skrętkę i podłączył BME180 bezpośrednio do raspberry
  • Odpowiedz
@trevoz: Dongiel Zigbee do malinki, np. Sonoff ZBDongle-E - bramka ZigBee - interfejs USB. A czujniki po taniości z Ali na przykład. Chyba, że kręci Cię cała otoczka z własnoręcznym struganiem.
  • Odpowiedz
@trevoz: postaw na nim serwer home assistanta, doposaż w dongla zigbee i możesz do tego dodać całą chmurę chińskich termometrów Zigbee. I pierylion innych rzeczy przy okazji.
  • Odpowiedz
@rybeczka: To powiem tak: Mam u siebie chyba z 10 tych termometrów z zmodowanym softem rozrzuconym po domu. Wytrzymują na baterii około roku i w temperaturach od -15 (mam jeden na zewnątrz) do +35 co najmniej. Są ładne, lekkie i nie miałem z żadnym od kilku lat problemu. Przy cenie ile one kosztują (5-6$ za sztukę na ali), zabawa w inne rozwiązania nie ma sensu.
  • Odpowiedz