Wpis z mikrobloga

Śmieszna sprawa w sumie. Jestem rezydentem anestezjologii i intensywnej terapii. Anestezjolog najczęściej współpracuje z pielęgniarką anestezjologiczną, czyli pielęgniarką z magistrem i specjalizacją. Jako lekarz to ja kwalifikuje pacjenta do znieczulenia, indukuje znieczulenie i dbam o dobrostan pacjenta podczas zabiegu i po nim. Cała odpowiedzialność za pacjenta i jego bezpieczeństwo spoczywa na mnie. Do zadań pielęgniarki anestezjologicznej należy głównie podanie tego co ja zalece, spisywanie parametrów z monitora do dokumentacji i ogólnie takie pierdołki. Doceniam oczywiście pomoc, ale no jeśli coś się dzieje to cała odpowiedzialność jest na moich barkach i generalnie to ja wszystko musze ogarnąć.

Tymczasem ta pielęgniarka zarabia więcej ode mnie, a jednocześnie całe społeczeństwo pluje na mnie, że to rzekomo moja bajońska lekarska pensja zabija budżet NFZ. Podobna sytuacja jest w przypadku chirurga. Chirurg rezydent robiący operacje zarabia mniej niż instrumentariuszka podająca mu narzędzia. Tutaj oczywiście również wyższa pensja pielęgniarska nie obciąża budżetu NFZ, ale niższa lekarska to skandal i przyczyna upadku systemu ochrony zdrowia w Polsce.

Nie mam nic do pielęgniarek. Szanuje ich prace, którą wykonują i doceniam pomoc. Chciałbym po prostu rzucić troche inne światło na kwestie zarobków w ochronie zdrowia i czy to aby na pewno pensje lekarskie niszczą budżet NFZ. Warto dodać, że ministerstwo aby zaoszczędzić rozważa obniżenie pensji rezydenta, a nie pielęgniarki.

#medycyna #lekarski #lekarz #polska #zdrowie #pielegniarstwo #pielegniarka #szpital
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Napartnica: w Szwajcarii tez bys mial ten sam problem. Ty mialbys na poczatek 7000CHF miesiecznie brutto za 50 godzin parcy w tygodniu a pielegniarka ma wprawdzie 6800 ale za 42 godziny. No i uwaga - sama intubuje sama robvi wszystko procz SPA czy combined SPA/epidural. Niektore klada Swan Ganza albo nawet Picco-Katheter czy cewnik centralny. Ty jesten na 12 sal rownolegle i odpowiadasz za kazda. Pielegniareczki lat 23 po wykonaniu
  • Odpowiedz
Ty mialbys na poczatek 7000CHF

@lorafenus: kolejny manipulant XD "na początek" XDDD jeszcze może zacznijcie porównywać pensję pielęgniarki z pensją lekarza na 1 roku studiów który poszedł sobie dorobić do McDonalda żeby była bardziej dramatyczna różnica
jacekparowka - > Ty mialbys na poczatek 7000CHF

@lorafenus: kolejny manipulant XD "n...

źródło: xD

Pobierz
  • Odpowiedz
@Napartnica: Mnie też to irytuje, że instrumentariuszka podająca narzędzia zarabia więcej ode mnie, kiedy jej jedyne zadanie to podawanie narzędzi i sterylnych obłożeń. Często nawet tego nie potrafią dobrze zrobić i sama sobie biorę narzędzia z tacy, bo się zagadają między sobą i zapominają o całym świecie. Pielęgniarek jest więcej, głośniej krzyczą i mają wsparcie w postaci "Solidarności". A ty bierz całą odpowiedzialność, rób wszystko sam, rób całą dokumentację i
  • Odpowiedz
@Napartnica: W radiologii to samo, odpowiedzialność pielęgniarki ogranicza się do wsadzenia wenflonu i podania kontrastu. Ty opisujesz TK, RTG, USG samodzielnie i jeszcze ze musisz brać odpowiedzialność za to czy pielęgniarka dobrze ankietę przeczytała. A zarobi więcej.

Ciesz się że nie musisz biegać myć pacjentów, w jednym z moich starych szpitali rezydent anestezji zapinał po sali, a pielęgniarki z nosem w telefon albo kima w dyżurce.
  • Odpowiedz
@jacekparowka: p---------e. To sa stawki chata GPT. Dziasm jako oberarzt dostajesz jesli jestes Szwajcarem 12.000 miesieczunie brutto (majac 10 lat tytul specjalisty) albo won, bo Niemcy ptrzyjda za 9000 CHF brutto.

Te stawki typu bonusy to sa bajeczki dla naiwnych. A zwlaszcza obcokrajowiec zobaczy je jak swinia gwiazdy.
  • Odpowiedz
@jacekparowka: https://www.vsao-zentralschweiz.ch/lohntabelle/ gdzie dane podawane sa przez lekarzy anonimowo - uwaga Assistenzarzt 1 Jahr to rezydent 1 roku. 7000-7500 to wiekszosc.

Szpitalne dane sa na przyklad tutaj i niektore od 2015 roku niewaloryzowane. Nie musza, jest nadmiar chetnych lekarzy do pracy, to nie Polska ze rzekomo brakuje.

Tak, wiesz lepiej od kogos kto w zawodzie jest 25 lat i uwaga - zrezygnowal z pracy. P.S. W 2013 roku byl niedobor anestezjologow -
  • Odpowiedz
@jacekparowka: przynajmniej tyle samo ile osoba bez matury po 3 letnim szkoleniu zawodowym. A ma mniej i jest szykanowanym - ale taki mamy klimat. Dlatego tez 25% lekarzy po studiach rezygnuje tutaj z zawodu. Bo taki rezydent ma studia (na których tu placi odpowiednik minimalnego ZUSu) ale traktowane one sa prawie jak okres bezskladkowy. To nie jest Polska - podkreślam z naciskiem.

Ba - argumentacja mniejwięcej od lat ta sama. Biedne
  • Odpowiedz
@Napartnica: No ok, ale oficjalnie czy ktoś ci każe robić rezydencję? Możesz się zatrudnić w POZ/Wykonywać jakieś USG i kasowac za to pewnie 200pln/h + do końca życia w jakiejś opiece ambulatoryjnej. Poszedłeś na rezydencję to liczysz, że będziesz kosić siano w przyszłości - i ministerstwo to wie dlatego oferuje takie stawki. Zawsze możesz dorabiać w POZ.
Żeby nie było - rezydenci faktycznie mają mało jak za odpowiedzialność po 2/3
  • Odpowiedz
@al-bundy_123: A to nowość? xD Każde zmniejszanie różnicy zarobków między pielęgniarkami i lekarzami jest oplakiwane przez tych drugich (pielęgniarka może mieć 30 lat doświadczenia, ale wg rezydenta, 26 letniego szczawia, powinna zarabiać mniej od niego, bo to on wydaje polecenia i ponosi odpowiedzialność (tak jakby taki szczaw potrafił kimkolwiek zarządzać i wydawać polecenia).
  • Odpowiedz
@warsaw: ja generalnie się z tego nie cieszę wcale a wcale. Nie jestem bezpośrednio związany z tym środowiskiem. Po prostu wiem, że takie nagonki nie prowadzą do niczego dobrego i tyle. Jestem zwykłym szarakiem, który mieszka w Polsce i chciałbym, żeby ta nieszczęsna służba zdrowia jako tako działała nic więcej :/
  • Odpowiedz
@Napartnica: żalisz się, że chwilowo gorzej zarabiasz od kogoś, kto ma co prawda mniejszą odpowiedzialność zawodową, ale często dłuższe doświadczenie w pracy i już osiągnął sufit zarobków, który ciebie nie będzie dotyczył;
dla mnie żałosne;
lekarzom należy się wszystko
  • Odpowiedz
@lorafenus:

Pielegniareczki lat 23 po wykonaniu 100 moze narkoz dyskutuja z Toba jak przynajmniej rownym sobie.

No tak, bo pielegniareczka ma kłaniać się w pas szanownemu panu doktorowi, a nie rozmawiać jak z równym
  • Odpowiedz