Wpis z mikrobloga

chcą mnie kroić ( ͡° ʖ̯ ͡°). Przepuklina L5-S1 która dość mocno uciska. Od miesiąc żyje w wiecznym bólu, leki dużo nie dają. Ból promieniuje do stopy, wiecznie napięta też jest łydka i strasznie ciągnie udo.

()

Po zbadaniu terminów NFZ wychodzi ze koniec roku 2026 jest najbardziej optymistyczną opcją. Koszt prywatnie to 20k PLN. Macie jakieś rady jak przetrwać taki okres? Pewnie ktoś z was już z tym walczył i mam nadzieje że walkę wygrał! ()

#operacja #kregoslup #nfz #przepuklina
WiecznyDesperat - chcą mnie kroić ( ͡° ʖ̯ ͡°). Przepuklina L5-S1 która dość mocno uci...

źródło: image_picker_19C5F66A-D886-4409-AE02-A01C12EE914B-3390-000000718DF772BC

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@WiecznyDesperat: ja jestem po takiej operacji, tylko u mnie stan był już taki, że ten krążek pękł i wyleciało ciało miażdżyste, na nfz w miesiąc z hakiem się uwinąłem, po prostu neurochirurg kieruje, żadnego tam szukania terminów samemu, ale może mój przypadek był wyjątkowy i dlatego tak szybko, bo ja chodzić nie mogłem i się zwijałem z bólu
parę dni temu minęło 2 lata od operacji, jest ok, żyje normalnie
  • Odpowiedz
@Linnior88 rehabilitację i rozciąganie mam od jakiegoś czasu i mam wrażenie że jest gorzej tylko, mimo że siła i mobilność się poprawia to podatność na uraz również jest większa.

@Vadzior dokładnie teraz mam taki stan, leżę w łóżku i zwijam się z bólu… ale nie wydaje mi się że to pęknięcie, lekarz nic nie wspomniał.
@pasta_alla_carbonara ten szpital wskazał lekarz, ale faktycznie po dzwonię w okolicy czy jest coś
  • Odpowiedz
@Emble: no prywatnie ci robią więcej ćwiczeń a na NFZ jakies prądy puszczają idź może to rehabilitanta zapłać te 200 zł i niech ci nawet pokaże do domu co masz ćwiczyć
Nie ma raczej uniwersalnych ćwiczeń bo każdy ma co innego i na innym odcinku
  • Odpowiedz
  • 0
@Linnior88: ehh jak mnie to w-----a, pracuję na UoP co miesiąc idzie w c--j siana na nfz a przyjdzie co do czego to trzeba ekstra płacić (°°
  • Odpowiedz
@Vadzior Wrocław

@Linnior88 osteopata też był, ale ogólnie ćwiczenia rozciągające i wzmacniające plecy. Sporo chyba z jogi. Może faktycznie po prostu przeciążyłem się gdzieś i aktualnie jest najgorszy stan z kiedykolwiek.

@Emble NFZ to jakaś porażka, ale w innych krajach europejskich jest dużo gorzej z podstawową opieką
  • Odpowiedz
Wrocław

@WiecznyDesperat: ja Wawa i tu się operowałem, a dokładnie w Legionowie, mój neurochirurg operuje w kilku szpitalach i mogłem sobie wybrać nawet xd Postawiłem na Legionowo bo to prywatna klinika ale robią operacje na nfz, warunki super, tylko tam operują zdrowych
  • Odpowiedz
@WiecznyDesperat: na L5-S1 to dysku u Ciebie praktycznie już nie ma o ile to Twój rezonans, jaką operację Ci proponują? Śruby? Bardziej masz ból schodzący do nogi czy zlokalizowany w plecach?
  • Odpowiedz
@KollA co masz na myśli dokładnie? Chętnie zrobię rozeznanie w tym temacie bo na pewno coś trzeba zmienić, ale poza pracą siedząca, ma sporo ruchu w życiu

@seb99 zdjęcie z neta, stan zbliżony, proponowali zabieg mikrofisektomi, ale po wczorajszej wizycie i badaniu może się to
Zmienić.

Najsiwezcxy opis po
  • Odpowiedz
@WiecznyDesperat: niestety ale praca siedząca odpada, trzeba by się na stanie przy wysokim biurku przerobić raczej, ciągły ruch, spacery, reszta leżenie, pić marchewki i naświetlać się słońcem koło południa, krótko, często bez kremu
  • Odpowiedz
@KollA już od jakiegoś czasu ma biurko elektryczne, stanie też nie jest idealnie komfortowe ale pewnie to kwestia przyzwyczajenia, unikam teraz siedzenia jak ognia. Słonko i marchewko na pewno zwiększę, bo było tego mało
Do tego czasu.
  • Odpowiedz