Wpis z mikrobloga

Trochę nie ogarniam do końca jak ilość pożywienia wpływa na zwierzęta. Jeśli są w zagrodzie i konsumują więcej niż ta zagroda może zapewnić, to po prostu będą wolniej rosnąć? Czy może po jakimś czasie zaczną być niedożywione? Bo mam wrażenie, że nic się nie dzieje jak jest mały nadmiar zwierząt, a jak otworzyłem pomieszczenie z sianem i zaczęły wsuwać co tam było, to mi się wydawało, że kosmicznie zaczęło mi przybywać mięsa i nie wiem czy tak się akurat złożyło czy to mocno przyspieszyło wzrost zwierząt.

#rimworld
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FireDash: chodzi o produkcje w sezonie wegetacji roślin. Będą jadły więcej niż wynosi naturalna produkcja. Po pewnym czasie będą niedożywione, a później zaczną umierać. No chyba że hodujesz np. świnki, to one sobie poradzą ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Najprościej mieć trochę siana i ustawić gdzieś kilka klatek podłoża jako magazyn do
  • Odpowiedz
  • 0
@Atreyu:

Tylko chciałbym, żeby to siano było jako rezerwa i nie wiem jak to działa kiedy zwierzęta będą miało dostęp do wszystkiego. Chciałbym, żeby głównie żarły trawę, a siano dopiero jak im brakuje normalnego żarcia.
  • Odpowiedz
@FireDash: Zbuduj stodole specjalnie na przechowywanie siana z tkaniną jako wejście .Zagródź płotem a jak przyjdzie zima to otwórz bramę w tym płocie,dzięki temu zwierzęta bedą mogły dowolnie wchodzić do stodoły i wcinać siano.A co do tego co jedzą to po prostu chyba to co jest najbliżej
  • Odpowiedz
@FireDash: najłatwiej - kompletnie olać naturalne ograniczenia pola jak chodzi o naturalną produkcję żywności, bo i tak finalnie lepiej trzymać więcej niż mniej zwierząt. Wtedy stały dopływ siana, a populacje zwierząt kontrolujesz w ustawieniach. Wtedy nie ma problemu np. zimą
  • Odpowiedz