Wpis z mikrobloga

tak se w sumie patrze na ta mapke planowanego nowego przebiegu #a4 przy #wroclaw. no ok, wiadomo że ideałów nie ma i zawsze ktoś będzie miał wąty, ale +- jest ok. tylko nie kumam koncepcji wpiniania #s5 do tego ringu., bo obecnie to wychodzi na węźle "mirosławice" po środku pola i chyba troche bez sensu
wydaje mi sie że lepiej by było wpiąć to na wspólnym węźle z #s8 tak żeby był łatwy tranzyt z S5 nie tylko na #a4 w kierunku na katowice, ale też na poznań / warszawe.

niby jest taki wariant tez na mapce (błękitny), ale budowa S8 w tamtym rejonie już trwa, jak nie uwzględnią tego przy budowie węzła A4n/S8 to jak dalej to ogarnąć

https://wykop.pl/link/7867057/kiedy-w-koncu-ruszy-przebudowa-autostrady-a4

#motoryzacja #polskiedrogi #dolnyslask #autostradypolska
murison - tak se w sumie patrze na ta mapke planowanego nowego przebiegu #a4 przy #wr...

źródło: il20260112_955020677_xlarge

Pobierz
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

bo obecnie to wychodzi na węźle "mirosławice" po środku pola i chyba troche bez sensu

wydaje mi sie że lepiej by było wpiąć to na wspólnym węźle z #s8 tak żeby był łatwy tranzyt z S5 nie tylko na #a4 w kierunku na katowice, ale też na poznań / warszawe.

@murison: W sensie chcesz wpiąć s8, s5 i a4 w jednym węźle?
  • Odpowiedz
@murison: te Mirosławice tak wyglądają, aby jak najdłużej ciągnąć jeden bieg S5/A4. Do tego, jakby się to odpinało na A8 czyli pewnie Olbrachtowice, to ponoć coś z terenem jest nie tak. No i ostatnia rzecz. Ten koncept jest z roku 2022, więc będzie dużo zmian jeszcze co do faktycznego i bardziej szczegółowego przebiegu.
  • Odpowiedz
@murison: Będzie się łączyć w Olbrachtowicach. Zanim zrobią A4 to najpierw S8 na której jest już zapas i roboty ziemne wykonywane pod wezeł z S5.
  • Odpowiedz
  • 0
@kolar1: czyli wspólny węzeł S5/S8/A4 ? brzmi fest karkołomnie, chyba nigdzie w PL nie ma węzła gdzie by cośtakiego było. Nawet na gliwice - sośnica jest A1 + A4 + jakas krajówka
  • Odpowiedz
  • 0
@murison: nie przejmuj się tym za bardzo, to pisakiem po mapie malowane i nie ma żadnych szans powstania przez następne 30 lat co najmniej.
  • Odpowiedz
sam nie wiem. brzmi to troche karkołomnie.

@murison: Ja nie wiem jakie obliczenia mają projektanci, ale ogromnym problemem zawsze było to, że ruch wschód - zachód był zawsze tamowany przez połączenie z A8 na północ i z samym Wrocławiem. To ma zabrać sporą część ruchu wschód - zachód bezpośrednio spod Wrocławia, co odciąży też zjazd na Wrocław i A8. Dodatkowo połączenie nowego odcinka z S8 dodatkowo przeniesie część ruchu z
  • Odpowiedz
@kolar1: Wiele razy bym wyjechał na wspaniałych polskich węzłach w złym kierunku dlatego, że nawigacja nie doprecyzuje w sposób jednoznaczny który pas powinienem zająć, m.in. właśnie przy przejeździe z A8 z północy na A4 na wschód.
  • Odpowiedz
@kolar1: Nie komentować, tylko naciskać raz, że na przejrzyste oznakowanie (oznaczenie jaki pas gdzie prowadzi, a nie jaki kierunek gdzie prowadzi), bo takiego nie ma, a dwa, że na nie łączenie wielu dróg w jednym węźle.
  • Odpowiedz
  • 1
@lycaon_pictus: @kolar1 @Porut tutaj : https://gazetawroclawska.pl/nowy-slad-autostrady-a4-gdzie-oni-go-zmiescili-zobacz-kilometr-po-kilometrze-jak-ma-biec-droga/ar/c4p2-28648381
też piszą że:

18 z 44

Przebieg nowego śladu autostrady A4 w okolicach Wrocławia

Na tym terenie będzie przez najbliższe lata powstawał węzeł Olbrachtowice. Po wybudowaniu drogi S8 Wrocław - Kłodzko, kolejnymi trasami, które miałyby się "krzyżować" bezkolizyjnie w tym miejscu, będzie opisywany nowy przebieg autostrady A4 oraz droga ekspresowa S5 Wrocław - Świdnica - Bolków.

Na zdjęciu widoczny już ślad nowej
  • Odpowiedz