Wpis z mikrobloga

Dziś OZE generuje stabilnie leniwe ok. 2-3 GW. Węglówki rozkręciły się z ok. 13 GW w nocy do ponad 17 GW na szczyt zapotrzebowania po 8 rano. W godzinach 8:00-14:00 cena rynkowa energii elektrycznej będzie się wahała wokół 2000 zł / MWh, ze szczytem ceny 2118 zł / MWh o 8:30-8:45. Wyobraźcie sobie teraz, że bez OZE za te 17 GW z węgla musielibyście płacić dzień w dzień przez cały rok.

ossprime - Dziś OZE generuje stabilnie leniwe ok. 2-3 GW. Węglówki rozkręciły się z o...

źródło: 1000003535

Pobierz
  • 65
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 121
w latach 90 nie było oze i jakoś żyliśmy

@0rdynus: "jakoś" to słow klucz - blackouty, spadki ciśnienia gazu, w mieszkaniu miałeś jedną żarówkę na pokój, nie było klimatyzacji, płyt ceramicznych/indukcyjnych, komputerów, dużych TV, elektronarzędzi i całego tego sprzętu AGD na prąd którym teraz tak szczelnie się otaczamy.
  • Odpowiedz
@kwanty rachunki z prąd drogi kolego mają pozycję "zużycie" i tak jak dzisiaj w mieszkaniu zużywam ~250kWh miesiecznie tak mój ojciec pokazał rachunki na ktorych było prawie identyczne zużycie. Nie wciśniesz mi takiego kitu ;)
  • Odpowiedz
W godzinach 8:00-14:00 cena rynkowa energii elektrycznej będzie się wahała wokół 2000 zł / MWh, ze szczytem ceny 2118 zł / MWh o 8:30-8:45.

@ossprime: Ale można by na arbitrażu ceny energii zarobić... 400zł nocą, 2000zł w dzień, przebitka 1.5zł/kWh czyli na magazynie 20kWh jakieś ~20zł dziennie (wliczając straty konwersji) czyli 600zł miesięcznie. Magazyn zwróciłby się w 2 lata.

Oczywiście przy taryfie dynamicznej rozliczanej minimum co godzinę z realnej ceny.
  • Odpowiedz
  • 0
Wiesz jak wyglądają przepisy w tym względzie? Jakbym chciał sobie zrobić 1MWh magazyn energii i zarabiać na arbitrażu cenowym to jakie warunki muszę spełnić (jako przedsiębiorca)?

@kwanty: Jako konsument przechodzisz na taryfę dynamiczną, kupujesz mały magazyn energii i śmigasz. Jako przedsiębiorca to nie mam pojęcia, ale IMO możliwości są, bo to wygładziłoby profil popytu na energię, więc dla systemu energetycznego to korzystne. Może coś ciekawego wyczytasz tu https://psme.org.pl/
  • Odpowiedz
Jako konsument przechodzisz na taryfę dynamiczną, kupujesz mały magazyn energii i śmigasz.

@ossprime: Ktoś mi tu tłumaczył że od strony przepisów jest to zablokowane. Raz że możesz sprzedać tylko energię wyprodukowana u siebie (połapią się że za dużo sprzedajesz), dwa - nie dostajesz kasy do ręki tylko kasę na zasadzie kredytu na później, oczywiście są też ograniczenia mocowe (przyłącze) i jeszcze jakieś inne detale.
  • Odpowiedz
  • 1
@kwanty: Sorki, nieprecyzyjnie napisałem. Jako konsument nie możesz oddawać energii do sieci, więc tylko robisz taki arbitraż, że na własny użytek kupujesz tanio i nie płacisz wysokich kwot, gdy energia jest droga. Wyżej dawałem namiar na Polskie stowarzyszenie magazynowania energii https://psme.org.pl/ może tam wyczytasz coś fajnego dla przedsiębiorcy-arbitrażysty.
  • Odpowiedz
Jako konsument przechodzisz na taryfę dynamiczną, kupujesz mały magazyn energii i śmigasz.

@ossprime: Pakujesz ludzi w kłopoty tą radą. Żeby robić coś takiego musisz miec zarejestrowaną działalność zajmującą się magazynowaniem i handlem energią. Wyeksportować możesz tylko to co wyprodukowałeś w swoim oze.
  • Odpowiedz
tak jak dzisiaj w mieszkaniu zużywam ~250kWh miesiecznie tak mój ojciec pokazał rachunki na ktorych było prawie identyczne zużycie

@0rdynus: wrzuć zdjęcie wszyscy popatrzymy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@ossprime:

Skończ już manipulować.

Skoro w nocy prąd był też głównie z węgla to czemu był tańszy?
Przecież to nie tylko to decyduje o cenie.
Generacja z węgla wzrosła jak sam piszesz z 13 GW do 17, ale cena z 400 zł do 2000 zł.
  • Odpowiedz