Wpis z mikrobloga

Pytanie do Polaków mieszkających w UnitedShitdom. Jak tam wyglada życie w mniejszych miastach?
Byłem namawiany do podjecia pracy przez jeden z tamtejszych ośrodków onkologicznych. Proponowali prawie 4 razy więcej niz w PL ale czytając to co tam sie dzieje nie pojechałbym tam nawet na wakacje.

#uk #anglia
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@DoktorMorela: z perspektywy magazyniera to wszyscy ćpają i chleją, śmiecą i każdy taksówkarz to hindus, każdy sklep na rogu pakistański, każdy fryzjer to turek, każdy dealer to albańczyk. Polskie sklepy w 60% mają właścicieli arabów którzy dyrygują Polkami, ale zarobki dużo lepsze i można odłożyć
  • Odpowiedz
Oxford jest d------y i ma taki vibe jakiego nie ma żadne miasto w Polsce.

To chyba łatwo się domyśleć, że to jest posh miasto.
  • Odpowiedz
  • 0
@Czoso: Nigdy nie byłem. Podejrzewam że miasto studenckie. Oferta była ale nie pali mi sie do wyjazdu do uk szczególnie ze w PL juz malo pracuje, bo nie potrzebuje i szkoda nerwów.
  • Odpowiedz
@DoktorMorela: Ja tylko chcę zauważyć, że komuś ostatnio bardzo zależy na wykreowaniu UK jako państwa upadłego i Londynu jako no-go zone, gdzie wszyscy dźgają się nożami. Żaden z tych obrazów nie jest prawdziwy.
Mając dobre wynagrodzenie w Oxfordzie będzie ci się żyło przyjemnie i na wysokim poziomie.
  • Odpowiedz
@DoktorMorela: Kampus jest fajny, fajnie pochodzić tam gdzie wykładał Tolkien albo gdzie uczył się Stephen Hawking, zajawka. No z 25% ludzi w mieście to studenci, ale tam też są jakieś R&D firmy więc są tez normalni ludzi co pracują.
  • Odpowiedz
  • 0
@chemik_kieszyk: ok 160tys funtów na uop plus 150funtow/nadgodziny i dyżury. Niby spoko ale w sumie miałbym dużo wyższe koszty. Widziałem polskie nazwiska na stronie szpitala ale nie chce do nich pisać wprost. Z resztą średnio biorę to pod uwagę zwłaszcza ze jestem przyzwyczajony do PL.
  • Odpowiedz
@DoktorMorela: Miałbyś bardzo komfortowe życie z takim wynagrodzeniem, niezależnie od wyższych kosztów. Natomiast życie za granicą nie jest dla każdego, jeśli jesteś mocno przywiązany do Polski to możesz się w UK źle czuć niezależnie od standardu życia.
  • Odpowiedz
@DoktorMorela: rozumiem, ze jestes inteligentym chlopem jezeli dostajesz taka propozycje pracy. Powinienies wiedziec aby nie czerpac opinii o kraju czy miescie z socjal mediow. W UK nie bija i zabijaja na ulicach, nie zgwalca Ciei nie ma prawa szariatu w miastach! za 160k bedzie Ci sie zyje swietnie nawet w Londynie, bylbys w top 5% najlepiej zarabijacych w tym kraju! Do tego Oxford jest fantastyczny
  • Odpowiedz
Pytanie do Polaków mieszkających w UnitedShitdom.

@DoktorMorela: Jak tak ktos zaczyna to chyba po prostu najlepiej dla kazdego zainteresowanego jest sklamac i powiedziec ze tak, tak, jest strasznie zle tutaj, nie przyjezdzaj!

Ani Ty sie nie bedziesz dobrze tu czul jak masz takie nastawienie i wyobrazenie juz jeszcze przed przyjazdem, ani tutejsi ludzie nie potrzebuja kogos z takim swiatopogladem i takimi umiejetnosciami krytycznego myslenia.
  • Odpowiedz
@chemik_kieszyk @chemik_kieszyk

Ja tylko chcę zauważyć, że komuś ostatnio bardzo zależy na wykreowaniu UK jako państwa upadłego i Londynu jako no-go zone, gdzie wszyscy dźgają się nożami. Żaden z tych obrazów nie jest prawdziwy.

Dokładnie. Oczywiście że problemy istnieją i to od dawna, ale od jakiegoś czasu ktoś robi sobie wyświetlenia na promowaniu upadku uk.
  • Odpowiedz
@chemik_kieszyk: A ja chcę tylko zauważyć, że co niektórzy tutaj nie mogą przeżyć faktu, że UK to mimo wszystko nie jest kraina mlekiem płynąca i ma dużo swoich bolączek oraz bardzo niepewne czasy przed sobą biorąc pod uwagę jaka panuje tu atmosfera pod względem polityki. Popadanie ze skrajności w skrajność jest dosyć niepoważne, a właśnie tak moim zdaniem wyglądają te powtarzające się komentarze pozbawione jakiekolwiek obiektywizmu.

@DrGreen_2: A
  • Odpowiedz