Aktywne Wpisy

Polasz +103
Mirki i Mirabelki pijcie ze mną kompot!!
Właśnie urodził mi się drugi synek!!
Żonka zrobiła mi najlepszy prezent na #walentynki (。◕‿‿◕。)
#chwalesie
Właśnie urodził mi się drugi synek!!
Żonka zrobiła mi najlepszy prezent na #walentynki (。◕‿‿◕。)
#chwalesie
źródło: 1000017642
Pobierz
annlupin +15
a jakie piosenki o miłości lubicie posłuchać sb
źródło: annlupin44434455
Pobierz

Mam skrzynkę teletechniczną w korytarzu i dodatkowo w zabudowie, gdzie doprowadzony jest światłowód i nie wiem co dalej... Jak umieszczę tam router i na tym się skończy, to nie ma szans o dobre WiFi w całym mieszkaniu.
Zależy mi na:
- dobre WiFi w całym mieszkaniu, bez mikro rozłączeń połączeń np. gdy chodzę z laptopem z pokoju do pokoju,
W salonie jest TV, będzie tam też konsola, potencjalnie dekoder. Czy te urządzenia mogą się łączyć WiFi, czy pociągnąć do każdego z nich Ethernet?
Czy może robić Access Pointy, jeśli tak to gdzie?
A może router w szafce pod TV, ale wtedy WiFi do gabinetu raczej nie będzie zbyt dobre...?
Jak to zrobić żeby było dobrze? Jakie potrzebuję urządzenia (np. router, switch, AP) i gdzie je trzymać? Dzięki za pomoc!
#internet #telekomunikacja #architektura #architektwnetrz #mieszkaniedeweloperskie #mieszkanie #nieruchomosci #programista15k
źródło: internet
Pobierz70m2 to nie sa jakieś hektary, weź ten router wifi z kawalerki, podepnij w tym mieszkaniu i zobacz czy wifi wszystko ogarnia. Na moje oko to jedynie w salonie może będzie problem.
BTW po co 2 łazienki?
@bropek: wlasnie o to w moim poscie chodzi, ze nie chcę problemów :/
Najpierw ustal gdzie chcesz mieć usytułowany główny router ( bo skrzynki teletechniczne mogą nie zmieścić routera od dostawcy i w skrzynce będzie tylko OTC) i od niego planuj wszystko.
Napisałem "może".
Mam router w 2-piętrowym 90m2 mieszkaniu, router jest schowany w szafce bo żona "nie lubi kabli", a pomimo to spokojnie mam zasięg w każdym miejscu, i dopiero gdzieś przy garażu mi gubi zasięg. Zdziwiłbym się, gdybys faktycznie miał problem, ale nie wykluczam, dlatego zanim bym zaczął planować jakieś instalacje, po prostu bym wypróbował na tym routerze.
W ostateczności kup wzmacniacz sygnału wifi, to jest koszt 30-100 PLN
router spokojnie obsłuży mieszkanie 70. W najgorszym miejscu stracisz sporą część prędkości, ale nie stabilność. Mam mieszkanie podobnych rozmiarów z tragicznie położonym routerem, a w najgorszym miejscu mam stabilne 350 mbps (z teoretycznego 1Gbps) i zero problemów ze stabilnością.
Inna sprawa, że do konsoli w salonie mam pociągnięty ethenet cat 6a, tak samo do gabinetu (choć tam go nie używam).
@Xizor
A w skrzynce router od dostawcy z wyłączonym wifi, do tego mały switch PoE (AP wymaga zasilania, po PoE to najprościej zrobić) i
1) peszle w podłodze np. wzdłuż ścian do strategicznych pokojów. (unikać kątów 90 stopni). Albo po suficie/ścianie.
Peszel z okolic skrzynki do pokoju biurowego (np. w nim lub 2 kabelki cat6 lub 6a oraz peszel z okolic skrzynki do salonu (w nim też 2 kabelki).
W peszlach np. skrętka kategorii 6a, do gniazdek podtynkowych lub naściennych zarabianych na
źródło: 1000014394
Pobierzźródło: 1000014393
PobierzU mnie na 51m2, gdzie skrzynka jest w jeszcze gorszym miejscu zaraz przy drzwiach wejsciowych, router za 100zl tp link c64, mega podstawowy, schowany i zamkniety w tej skrzynce i wszedzie sieje zasieg. Cale mieszkanie 500mb/s+, jedynie sypialnia na tym planie ma 250mb/s, balkon cos kolo 150mb. Mega stabilnie, nic sie nie dzieje.
Znalazlem stary nieaktualny plan wykończenia. Mam w dwoch miejscach dodatkowe gniazdka ethernet ale nigdy ich nie
źródło: lazienka2
Pobierz