Wpis z mikrobloga

ale jak sobie kupi przepustkę, to już nie emituje, czy emituje mniej bo sam już nie wiem....

@Prawdziwy_Oponiarz: czyli lepiej byłoby zakazać całkowicie wjazdu bez mozliwosci wykupienia przepustek? ja jestem za ale wtedy byście kwiczeli że olaboga ludziom wolność ograniczają
  • Odpowiedz
@gaz_wieprzowy: lepiej by było powiedzieć wprost, że strefa ma na celu załatanie czarnej dziury w budżecie Krakowa, co z resztą doskonale widać po raportach jakim to wielkim sukcesem jest act, bo w tydzień przyniosła miastu 2 miliony złotych w opłatach. O tym jaki był wpływ na jakość powietrza, nie widziałem żeby ktoś raportował ( ͡º ͜ʖ͡º)
  • Odpowiedz
Warto jednak pamiętać, że stare diesle emitują tyle NOx i PM2,5 co kilkadziesiąt nowszych aut benzynowych

@DanielPlainview: owszem, ponieważ w latach ich produkcji takie normy były dopuszczane. Co więcej, powiem Ci że za kilka lat obecnie nów samochody nie będą spełniać nowych norm. Idac tym tokiem rozumowania powinniśmy jeździć tylko najnowszymi samochodami. Euro 7 ma obejmować również emisję z klocków hamulcowych i opon, I wtedy może się okazać że ekologiczne
  • Odpowiedz
@Strigiformesman: no jakby nie patrzeć komplet opon i klocków się zużywa. Ta to kilka lat. Przez miasta przejeżdżają setki tysięcy aut. Materiały ze ścierania tychże trafiają do powietrza ale też- głównie- do wód gruntowych po deszczach. To realny problem.

Ja wiem kiedyś na kopalni się nie nosiło masek i paliło się czym popadnie i ludzie żyli. Ale teraz chcemy się mniej truć i jak chcemy myśleć długoterminowo i o przyszłości
  • Odpowiedz
Ale teraz chcemy się mniej truć i jak chcemy myśleć długoterminowo i o przyszłości tej planety to musimy takie rzeczy zacząć uwzględniać

@dzaro-dzaroslawski: powiedz to tym co zatruli wodę w odrze, albo tym co robili zrzut awaryjny do wisły, albo zarządom regularnie płonących wysypisk śmieci, ale nie, najłatwiej jest gnębić zwykłego obywatela.
Ale wracając do norm euro.
Diesle z normą euro 1 i 2 to pojazdy sprzed 2001 roku, tych samochodów już nie
Strigiformesman - >Ale teraz chcemy się mniej truć i jak chcemy myśleć długoterminowo...

źródło: obraz_2026-01-13_002001500

Pobierz
  • Odpowiedz