Wpis z mikrobloga

Potrzebuje szybkiej pomocy. Odlaczyli prad w bloku, spalil mi sie #router - taka diagnoze postawil isp, uzywalem swojego - Cudy X6. Jaki teraz router warto kupic powiedzmy do 200-250zl aby nie byl gorszy od poprzednika? Mozliwosc instalacji OpenWRT i obslugi VPN mile widziana. Mam czas do jutra na zorganizowanie nowego, poki co dzialam na pozyczonym. Z gory dzieki za pomoc. #internet #komputery #siecikomputerowe
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Odlaczyli prad w bloku, spalil mi sie #router

@Dafy: nie odłączyli tylko była awaria i na pionie albo w ZK się neutralny upalił. Gruba sprawa ale dziwne że nic innego się nie zepsuło?

Jeśli to faktycznie był skok napięcie to na 99% masz zjarany tylko zasilacz. Rozejrzyj się po gratach czy nie masz innego o tym samym* napięciu i prądzie nie mniejszym jak oryginał, ja bym pewnie ze
  • Odpowiedz
  • 0
@wypokowy_expert: ogolnie router dzisla, sytuacja jest mega dziwna bo router lapie ip od wan po dhcp, dziala 2 min i wyrzuca adresacje tak jakby ja gubil, nie wykrywa jej az do momentu kolejnego resetu. Na pozyczonym TP-Linku wszystko dziala P&P
  • Odpowiedz
@Dafy: Powiem tak: jak byłeś do tej pory zadowolony z routera tej marki z WRT to ja bym został bo jest rozsądnie wyceniony i wiesz co i jak wgrywać. Mam wr3000 z wgranym obrazem OpenWRT od cezarego z tego forum, wszystko śmiga stabilnie i nie miałem do tej pory problemów, no i lepszy zasięg niż wcześniejszy netgear 6220 plus pasmo ax.
  • Odpowiedz
@Dafy: Tak, soc i ilość pamięci ram między wersją wr3000 v1 a wr3000s v1 jest taka sama natomiast wersja wr3000s ma 128 mb pamięci flash zamiast 16mb

Tylko taka uwaga odnośnie OpenWRT : "Od listopada 2025 roku modele wr3000s v1 są dostarczane z nowym układem pamięci. Numery seryjne zaczynają się od 2543 lub nowszych. Urządzenia te działają tylko z wersją 24.10.5 lub nowszą. Ze względów bezpieczeństwa zaleca się korzystanie z
  • Odpowiedz
  • 0
@henkgreen: Zamowiony w Media Expert za 180zl. Wychodzilo 155 na Allegro ale niestety musze go miec na jutro. Ciekawe jednak co sie stalo w poprzednim, ze nagle tak sie wykrzaczyl.
  • Odpowiedz
via iOS
  • 0
@henkgreen: Przyszedl, wszystko dziala. Pytanie tylko czemu na tym routerze wyciagam okolo 10mb/s mniej niz na starym na tym samym Speedtescie? Polaczenie wifi, 5ghz, te same urzadzenie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
10mb/s mniej niz na starym na tym samym Speedtescie? Polaczenie wifi, 5ghz, te same urzadzenie

@Dafy: No a jakieś konkrety?
Jaki to sprzęt - telefon? laptop?
Jakie masz łącze? (dl / ul)
5ghz wifi - ale w paśmie ax
  • Odpowiedz