@Ashes_Of_The_Red_Heifer: pozostały odcinek pod narkozą, termin do umówienia. @yet_another_user tak, fentanyl + dormicium i.v. @baal80 napisałem, że byłem "monter" czyli logicznie składaniem słowa w zdania, wszystko pamiętam, rozmawiałęm z lekarzem. Jedynie w drodze do domu (wymogiem było posiadanie kierowcy który mnie odwiezie do domu) pamiętam trase we fragmentach, coś jakbym miał stop klatki. Ale w trakcie samej trasy wydawało mi sie, że było ok bo nawigowałem i prowadziłem
@von-nogay: ciekawe, myślałem, że albo jest na żywca bez żadnej chemii, albo w znieczuleniu ogólnym. Zawsze fentanyl kojarzył mi się z ogólnym. Ja miałem oba bez niczego, na żywca i było spoko.
@yet_another_user: lekarz mówił, że to kwestia budowy anatomiecznej. U jednego sprawdzi cały odcinek w 2 minuty, u drugiego trzeba sie przeciskać i przebijać przez jakieś własnie skręty, zwężenia. Znieczulenia bałem sie najbardziej, myślałem, że bede po nim jak warzywo. Okadało się, że jednak nie.
Jako ciekawostke dodam (o której poinformowałem lekarza), że mimo tego, że zwężenie jest w górnej cześci jelit, gdzieś za śledzioną, UWAGA!!!! to ból odczuwałem w jajach
@von-nogay: Czyli w sumie nie ma sensu pierwszy raz robić tego bez znieczulenia ogólnego, bo teraz musisz iść ponownie i znów przechodzić przez dietę i oczyszczanie jelit.
@not_me: zgadza się. Gdybym wiedział że coś takiego będzie miało miejsce to wziąłbym od razu z narkozą..ale naczytałem się wykopu, gdzie ludzie pisali, że jest ok i nie boli, no to teraz mam do powtórki XD
@von-nogay: Ogólnie post mylący, bo jak ktoś nigdy nie miał tych badań to może pomyśleć że musi trzymać specjalną dietę przed gastroskopią albo pić płyny na sraczkę. Przed gastro nie musisz nic robić poza utrzymaniem postu w dzień badania.
Co to znaczy?
I to dokładnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@von-nogay: Ciekawy wpis, dzięki!
W tej kolejności to nawet chyba bez sensu byłoby nową rure brudzić, gorzej jakby z d--y do papy chcieli, a tak to w sumie jedna rura moim zdaniem
@yet_another_user tak, fentanyl + dormicium i.v.
@baal80 napisałem, że byłem "monter" czyli logicznie składaniem słowa w zdania, wszystko pamiętam, rozmawiałęm z lekarzem. Jedynie w drodze do domu (wymogiem było posiadanie kierowcy który mnie odwiezie do domu) pamiętam trase we fragmentach, coś jakbym miał stop klatki. Ale w trakcie samej trasy wydawało mi sie, że było ok bo nawigowałem i prowadziłem
Jako ciekawostke dodam (o której poinformowałem lekarza), że mimo tego, że zwężenie jest w górnej cześci jelit, gdzieś za śledzioną, UWAGA!!!! to ból odczuwałem w jajach
Są różne endoskopy. Gastroskopy, kolonoskopy itd. Główna różnica to kąty zginania końcówki zginającej oraz grubość.