Wpis z mikrobloga

✨️ Analiza patodeweloperki: Co kryje się za ofertą dewelopera?
Mirki, macie może 2 minuty na analizę #patodeweloperka w pigułce? Śmierdzi tu wałkiem na kilometr, a ja z różowym paskiem próbujemy chronić mojego ojca przed "swój chłop" deweloperem.

TL;DR: Deweloper kupił pół hektara ziemi z domem i azbestem za 160k PLN, a firma ma 20k PLN kapitału. Jeździ Kią za ćwierć bańki, a ojcu obiecuje "godne życie".

Szczegóły:

Działka: Pół hektara (5000 m²) na Śląsku, z mediami (kiedyś ogrodnictwo), częściowo podtopiona, na szkodach górniczych.Cena: 160k PLN (!!!) – czyli ~32 zł/m². W Rybniku!Deweloper (firma Tolux): Kapitał 20k PLN (mniej niż jego elektryczna Kia). Wynajmuje plac na dźwigi w Boguszowicach, a tu chce bazę/osiedle domków 70m².Sytuacja: Ojciec ma służebność w ruderze z azbestem, deweloper "pozwala" mu mieszkać i obiecuje mieszkanie, żeby ojciec podpisał zgodę na "przyłącze" (czyli de facto na rozbiórkę i zablokowanie moich działań).Bonus: Prawdopodobnie testament babci, na podstawie którego siostra sprzedała działkę, był sfałszowany.

Pytania do Was (oprócz #smieszkujzwykopem):

Czy ten kapitał 20k PLN to nie jest żart i "spółka-wydmuszka"?Czy deweloper, mówiąc o "walce z urzędem w Katowicach" o zjazd, nie szuka tylko pretekstu, żeby wejść na moją działkę?Co myślicie o tej cenie 160k PLN? Czy to nie jest wał podatkowy?

Idziemy do prawnika z urzędu, ale chętnie poczytam Wasze mądrości i memy. On się chyba stresuje moją postawą, bo jestem uprzejmy, ale formalny i zbiłem go z tropu, odmawiając papierosa :D

Dzialajcie mirki! ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#prawo #nieruchomosci #deweloperka #budownictwo #rybnik #slask #boguszowice #kiciochpyta #pytanie #afera #oszustwo #patodeweloperka #polska #wykop #mirko #pieniadze #kia #smiesznypiesek #heheszki #zalesie #januszebiznesu

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
▶︎ Obserwuj nasz tag #mirkoanonim
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta

📒 Notatka moderatora: Normalne, że się stawia spółkę pod takie rzeczy. Jakby się miała wywalić to niewiele ryzykujesz.

❤️ Projekt mirko.pro działa dzięki wsparciu użytkowników. Wspomóż projekt

• 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy ten kapitał 20k PLN to nie jest żart i "spółka-wydmuszka"?Czy deweloper, mówiąc o "walce z urzędem w Katowicach" o zjazd, nie szuka tylko pretekstu, żeby wejść na moją działkę?Co myślicie o tej cenie 160k PLN? Czy to nie jest wał podatkowy?

@mirko_anonim: 1. nie
2. nie wiadomo bo nic nie opisałeś w tym zakresie, nie wiadomo o co ci w ogóle chodzi i do czego oprócz tego że deweloper
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @brygadzistausmiechnietejpolski
Dzięki za radę. Prawnik już leci z tematem testamentu. Chodzi o to, żeby zablokować Toluxowi możliwość zrobienia z działki pobojowiska, zanim sąd to wyjaśni.

@Adams_GA Kolego, polecam doczytać wątek. Problemem nie jest kapitał 20k, tylko to, że testament był prawdopodobnie sfałszowany, a działka warta milion poszła za 160k. Prokurator to sprawdzi. Moja mama jest córką babci, więc to jej ziemia, a siostra sprzedała coś,
  • Odpowiedz
Kolego, polecam doczytać wątek.

@mirko_anonim: kolego, zadałeś dokładnie takie pytania:

• Odpowiedz