Wpis z mikrobloga

Hej kupiłem laptopa bo często podróżuje i nie mam możliwości złożenia pc'ta i mam problem, jakąkolwiek grę odpalę to procesor zuzywa mi max 25W gdzie jak zminimalizuje grę to pobiera 50W, problem jest taki że jak pobiera te 25W to zużycie wynosi 90% i są ogromne lagi, jak to odblokować? Dławi się procesor a nawet nie pobiera tyle mocy ile powinien.
Na ss macie temperatury podczas grania itd..
I nie to nie thermal throttling bo procek ma 65 stopni
Specyfikacja:
Grafika RTX 5060 8gb vram
Procesor ryzen 7 260
32GB RAM
#pcmasterrace #kiciochpyta #zalesie #pc
Veillo - Hej kupiłem laptopa bo często podróżuje i nie mam możliwości złożenia pc'ta ...

źródło: 1000013914

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Veillo: Jaki to konkretnie model laptopa? Wyglada jakbyś miał ustawiony jakiś tryb silent / oszczędzania energii i stąd takie niska moc cpu? Patrzyłeś też tryb zasilania w windowsie czy nie jest ustawiony na oszczędzanie energii?
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@henkgreen: patrzyłem stery najnowsze tryb wydajność podłączony cały czas do zasilacza, gigabyte a16 wymieniam na lenovo LOQ z prockiem i7 13700HX
  • Odpowiedz
W tym gigabyte powinnieś mieć aplikację Gigabyte Control Center - tam też masz ustawiony profil standard/turbo? Ewentualnie patrzyłeś w biosie czy nie ma tam jakiegoś ustawienia które trzyma cpu w niskim stanie?
  • Odpowiedz
  • 1
@kacpervfr: wlasnie z 2h temu zrobiłem zwrot i wybrałem lenovo LOQ rtx 5060 32GB RAM i procek i7-13700hx mam nadzieję że tym razem będzie dobrze wszystko. 4 dni walki z amd i się poddałem.
  • Odpowiedz
13700hx

@Veillo: wygooglalem procka na szybko, ludzie piszą że gorący procek.
Jak go dostaniesz to porządnie go wytestuj czy procek nie zrzuca ci zbyt mocno zegarów xd
Jak jest ameliniowy to polecam podkładkę, za dużo to nie da, ale z moich odczuć obudowoa laptopa ma przyjamniejszą temperaturę w dotyku.
Jak gwara pozwala to zmień pastę, na ptm 7950
  • Odpowiedz
  • 0
@kacpervfr: mam podkładkę to będzie mój chyba 4 laptop ale zdziwiłem się ze może sam z siebie ograniczyć móc procka do 25w w grach a na pulpicie pobierał normalnie 50w xD nie wiem nie chce mi się już z tym walczyć i lecę w i7 13th
  • Odpowiedz