Wpis z mikrobloga

Co mirki sądzą o takim podziale portfela na 20lat? #gielda
65% S&P
15% nasdaq
10% mwig40
10% obligacje 10letnie
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MegaKox: 20 lat... to długo, ja bym zrobił jakieś założenie na rok (może być jak napisałeś), a później korygował - pchał kolejną kasę tam gdzie najlepsze zyski. I pewnie bym poszedł w okolicy 25%, aby po roku dodawać do tego najlepszego.

Ja początkowo wrzucałem ok 1k pln w różne rzeczy. Tam gdzie najlepiej, najmniej pracy, najwyższe zwroty.... aktualnie mam dużo więcej, a niektóre kompletnie zamknąłem.
  • Odpowiedz
@MegaKox: przy 20-letnim horyzoncie obligacje są bez sensu, chyba, że jako poduszka finansowa. Mając 80% w USA poniekąd zakładasz się z rynkiem, że przez kolejne 20 lat USA będzie rosła w takim samym tempie jak obecnie i reszta świata jej nie przegoni w szybkości rozwoju.
  • Odpowiedz
@MegaKox: po co jednocześnie brać sp500 i nasdaq? nasdaq 100 odpowiada za jakieś 40-50% sp500 (i ma lepsze zwroty od reszty sp500), to już lepiej tylko nasdaq brać
  • Odpowiedz
  • 0
@sqrvol: niby tak ale aktualnie spółki z nasdaq są bardzo drogie. Pakowanie się w sam tech jakoś nie brzmi dla mnie racjonalnie, podobno warto sie dywersyfikować
  • Odpowiedz
po co jednocześnie brać sp500 i nasdaq? nasdaq 100 odpowiada za jakieś 40-50% sp500 (i ma lepsze zwroty od reszty sp500), to już lepiej tylko nasdaq brać

żebay zagrać agresywniej i zboostować portfel ale nie pchać całości w Nasdaq? @Prince69
  • Odpowiedz
@Blackhorn: tu nie chodzi o przegonienie w wartości, tylko o szybkość rozwoju rynku. USA może się rozwijać i nasdaq czy sp500 będzie robić 10% rocznie, a inne rynki wiadomo, że nie przegonią USA, ale mogą robić 20% rocznie, bo startują z niższego poziomu.

Wystarczy popatrzeć jak za ostatnie 4 lata wyceniano mwig czy swig w stosunku do sp500 czy nasdaqa. Czy przegonimy USA w rozwoju, na pewno nie, ale mimo
pepedros - @Blackhorn: tu nie chodzi o przegonienie w wartości, tylko o szybkość rozw...

źródło: {1DC0BBED-EB41-4025-ACD0-15914E46DC98}

Pobierz
  • Odpowiedz
@MegaKox: 80% portfela w Amerykę, z czego większość w kilka napompowanych AI tech korporacji, gdy wyceny przebijają kolejne rekordy a przychodów mających to uzasadniać jak nie było, tak nie ma? Odważnie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz