Jaki majątek/pieniądze/dochód pasywny już byłby na tyle wystarczający, żebyście powiedzieli sobie stop i przestali pracować, ewentualnie ograniczyli pracę do minimum (pół etatu, swój projekt itd.). Ale realnie, a nie tam że zaraz 10 mln euro.
Dla mnie to 3 mieszkania w topach (2 na wynajem), dywidendy (tak żeby było z 3-4k msc) i jakieś 500k oszczędności + może jakieś kruszce. Jeżeli jeszcze partnerka by pracowała, to już w ogóle super.
wlasne mieszkanie splacone, zero dlugow, 2mln zlotych w obligach skarbowych EDO 1mln w akcjach
Ale tak zeby ograniczyc prace do malej ilosci to wlasne mieszkanie, zero dlugow, 1mln zainwestowany, poduszka bezpieczenstwa na rok bez pracy w gotowce / lokatach / obligach
@NadwornyPanicz: Nie wiem, dla mnie chyba nie ma takiego pułapu (oprócz jakiejś bajecznej odziedziczonej fortuny) ciągle apetyt na więcej. Kupisz mieszkanie to chcesz dom, kupisz dom to zobaczysz w okolicy ładniejszy. Kupisz nowe auto to obok zaparkuje nowe porsche, I tak w koło Macieju
@NadwornyPanicz: dla samego mnie? jakies 2,5 bańki, dla mnie i żony jakieś 4 bańki, albo 2,5 ale do tego dalej wrzucać na IKE/IKZE żeby w wieku 60/65 lat zasilić budżet
Jaki majątek/pieniądze/dochód pasywny już byłby na tyle wystarczają
@NadwornyPanicz: Jak przekroczyłem 10 mln PLN w majątku inwestowalnym (nie liczę domu) to dałem sobie spokój z codzienną pracą. Zająłem się czytaniem sprawozdań.
Dla mnie to 3 mieszkania w topach (2 na wynajem), dywidendy (tak żeby było z 3-4k msc) i jakieś 500k oszczędności + może jakieś kruszce. Jeżeli jeszcze partnerka by pracowała, to już w ogóle super.
#gielda #praca #pracbaza #pracait #it #pieniadze #inwestycje #emerytura
@NadwornyPanicz: nie komputuje się to, chyba, że nie liczysz wartości papierów jako oszczędności.
Odpowiadając na pytanie: ok. 5-6 mln złotych by starczyło na totalnie pasywny dochód z papierów wartościowych.
Przy aktywnej spekulacji - ok. 0,7-1,2 mln styknie
Cztery harnoldy i rama fajek
@Filipterka25: bo się napatrzyłeś na rynek byków przez ostatnie lata
przyjadą misie i ten million stopnieje szybciutko
@goferek no jeżeli by się miało mieszkania na wynajem, to raczej by rosło z inflacją
Napisz coś o glovo plis
wlasne mieszkanie splacone, zero dlugow, 2mln zlotych w obligach skarbowych EDO 1mln w akcjach
Ale tak zeby ograniczyc prace do malej ilosci to wlasne mieszkanie, zero dlugow, 1mln zainwestowany, poduszka bezpieczenstwa na rok bez pracy w gotowce / lokatach / obligach
Realty income daję około 6% zwrotu brutto (odpowiednik nieruchomości, lepiej zdywersyfikowany)
Czyli 1.5MLN myślę ze by wystarczyło
2M euro. ( akcje/ETF i obligi ) :) dla mnie i żony. nadal nie 10M PLN
wtedy barista FIRE aby na luzaku nie męczyć się
zostalo mi 5 lat Tyrki w korporacjach
@NadwornyPanicz: tak jakby widzę tu sprzeczność.
@NadwornyPanicz: Jak przekroczyłem 10 mln PLN w majątku inwestowalnym (nie liczę domu) to dałem sobie spokój z codzienną pracą. Zająłem się czytaniem sprawozdań.