Wpis z mikrobloga

Mirki odpalilem jakies stare raspberry pi i postawiłem na nim Pi-Hole, Tailscale, Unbound i CUPS (bo mialem jakas stara drukarke), wydaje się, że wszystko ładnie razem działa i teraz mam pytania:
1. Co można jeszcze ciekawego do tego dorzucić, bo w zasadzie szukam szukam i nic już nie znajduję
2. Czy pihole blokuje tak mało reklam? W sensie, że wchodząc przez safari na strony typu OLX, Wykop, Allegro cały czas widzę reklamy. Które reklamy blokuje pihole w koncu? I czy macie jakieś dobre listy? W dashboard mam 35% zablokowanych queries.
Są filtry które blokują np reklamy na youtube? (mi to nie potrzebne ale domowniką by się przydało)

Mam jeszcze osobny serwer w domu do multimedia itd. Jak macie coś ciekawego selfhosted to też by fajnie było, chociaż te "popularne" już pewnie znam
nginx proxy manager będzie działać ze zmiennym IP od orange?
#linux #raspberrypi #pihole #homeserver #selfhosted
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@The_Rainman: @The_Rainman: kilka lat temu testowałem pihole to nie blokował żadnych reklam mimo, że w statystykach było magiczne 55% ¯\(ツ)/¯ uBlock w każdej przeglądarce załatwia sprawę, nie trzeba się bawić w rozwiązania, które może zadziałają, a może nie.

Druga sprawa to to, że PiHole to nie bloker reklam sensu stricte, tylko customowy serwer DNS który przystosowany jest do blokowania konkretnych domen. Jeśli reklamy serwowane są z tej samej
  • Odpowiedz
@The_Rainman: moja aktualina lista apek w truenas scale. Z przydatniejszych to nextcloud, samba do zrzucania backupów (i nie tylko), jellyfin + klient na google tv, trochę tego jest.

Co do pihole, to ono w przypadku youtube mało co zdziała. Tak jak napisali poprzednicy, reklamy na yt idą z tej samej domeny co odtwrzacz, więc trzeba się ratować ublockiem.
mesjelabul - @TheRainman: moja aktualina lista apek w truenas scale. Z przydatniejszy...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@mesje_labul: dzięki za listę, coś tam sobie zapisałem na przyszłość. Wireguard pójdzie na zmiennym ip od orange? Bo próbowałem postawić na raspie i nId chciało pójść i uzywam Tailscale. Pi hole i unbound mam na raspie bo nigdy jakoś nie mogłem puścić dns przez serwer wcześniej miałem na ubuntu server w dockerze, a teraz na truenas scale w zasadzie nawet nie próbowałem xD z tego owncast mógłbym np kupić coś
  • Odpowiedz
  • 0
@mesje_labul: muszę sobie zapisać i przysiąść jak będę miał do tego głowę. Narazie się męczę z home assistant i lovelace, nigdy nie byłem w to dobry i zawsze mnie to odstraszalo od home assistant i miałem wszystko w osobnych aplikacjach + jeszcze kilka pierdół w chacie do zabawy
  • Odpowiedz