Wpis z mikrobloga

Powiem wam, że pierwszy raz postanowiłem dać szansę tańszym zimówkom i zamówiłem sobie Kumho Witchcrafty. Kuźwa jak to ładnie trzyma na śniegu i lodzie to aż się zdziwiłem. Mega polecam jeśli ktoś nie chce dopłacać tysiaka więcej do jakichś Blizaaków
#motoryzacja #opony #samochody
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Cztero0404: Ja.
Jakiś mit się utarł że opony są letniemu zimowe. No są. Ale letnie działają w temperaturach na plusie, a zimowych nie ma. Na śniegu tzw. zimówki sprawdza się lepiej, ale jak masz lód na asfalcie to jedne i drugie polecą tak samo.
  • Odpowiedz
Kumho Witchcrafty

@BlackiLacki: Dobre opony jak ktoś potrzebuje "pełnych" zimówek.
Solidny średniak, który nie odstaje bardzo od premium.
Taka dygresja obecnie w każdej klasie opon jest mała różnica między oponami premium a tzw. "klasą średnią".
Najbardziej widoczne jest to że premiumy przeważnie są lepsze na mokrym i więcej kilometrów wytrzymają (ale jeśli chodzi o wiek to wszystkie obecnie opony podobnie się starzeją ).
  • Odpowiedz
@Cztero0404: @EnderWiggin:
Ogólnie prawda jest taka że przy naszych temperaturach zimą na suchym lepsze będą letnie opony (ale też nie wszystkie, niektóre mieszanki bardzo szybka twardnieją)
Europejskie opony zimowe są zdecydowanie lepsze na lekkim śniegu i warunkach pluchy zimowej.
Są też opony tzw. "nordyckie" które są dedykowane na "prawdziwe" zimy i są zoptymalizowane na śnieg oraz (w pewnym stopniu) lód.
Powyżej tego są już tylko opony z kolcami.
  • Odpowiedz
@BlackiLacki: ja to mysle aby się przesiąśc na wielosezonowe, jeżdżę na tyle mało że bieżnika nie jestem w stanie zużyć i wywalam opony ze starości aktualnie letnie i zimowe. Myślę o Nokian Seasonproof 2 lub Continental AllSeasonContact 2. Te pierwsze mają bardzo dobrą cenę aktualnie wg testów na śniegu się zachowają obie podobnie. Śniegu mało u mnie zawsze, nawet teraz.
  • Odpowiedz
@darktemplar: Ja jestem właśnie pierwszy sezon na wielosezonie i jestem zadziwiony jak dobrze trzyma teraz w zime, na jesiennych deszczach tez było spoko, ciekawe czy w lato nie będzie "płyneła". W porównaniu do tańszych zimówek to wielosezon "premium" trzyma lepiej i jest zdecydowanie ciszej.
  • Odpowiedz
@r5678:
Wiadomo że są różnice w przyczepności na lodzie w zależności od opony.
Tylko nawet w tym wypadku przy hamowaniu z 20km/h odległość hamowania wynosi ponad 14m (najlepsza opona z podanego przez ciebie testu).
Droga hamowania rośnie wraz z kwadratem prędkości więc przy 30km/h będzie to ponad 30m a przy 40km/h ponad 50m.

Dlatego uparło się przekonanie ze nie ma różnicy jaka opona w przypadku oblodzonej nawierzchni bo w
  • Odpowiedz
@BlackiLacki: Dobre wielosezony premium są minimalnie gorsze od zimówek premum na śniegu.
Ogólnie "problem" (jeśli tak to można nazwać, bo wg mnie to po prostu wynika z charakterystyki używania wielosezonów) pojawia się po czasie w zależności od przebiegu.

Używając wielosezonu zużywasz oponę cały czas w porównaniu do zimowki którą wyciąga się na maks. 4-5 miesięcy w roku.
Dodatkowo wiadomo że przy wyżyszch temp zużycie opony wzrasta. I dlatego po pewnym
  • Odpowiedz