Wpis z mikrobloga

@PodlasianinNaEmigracji: idź do doradcy kredytowego, wybierz najlepszą ofertę (uwzględnij koszty dodatkowe typu jakiś cross sell itp oraz nie przywiązuj się do żadnego banku - kieruj się wyłącznie portfelem). Upewnij się że nie ma prowizji od nadpłat przez pierwsze lata (chyba że nie planujesz nadpłacać). Jesli weźmiesz kredyt na 30 lat i będziesz nadplacal, to koszty mogą wyjść takie same jakbyś wiał np na 10 lat i nie nadpłacal - zwykła
  • Odpowiedz
@PodlasianinNaEmigracji: ciezko doradzic jesli chodzi o kupno mieszkania kiedy nie wiemy nawet jaki masz na nie budzet, wiec nie wiemy czy bedzie to kawalerka, dwa, trzy, dziesiec pokoi? Jak ma byc na wynajem to chyba odpowiednie pytania. Ale dobra, juz mi sie temat znudzil, wiec kto inny niech dalej pomoze :D
  • Odpowiedz
@PodlasianinNaEmigracji: 1. Nie kupuj dziury w ziemi
2. To co obieca przedstawiciel dewelopera to tak z przymrozeniem oka chyba ze w umowie będzie
3. Aneks do umowy ze wrazie niebuzyskanian kredytu - zwrot zaliczki
4. Wynegocjuj najpierw cene a potem jeszcze harmonogram płatności tak zeby jak namniek wplacic do momentu oddania mieszkania
  • Odpowiedz
@PodlasianinNaEmigracji: Nie idź do doradcy finansowego jak tu Ci ludzie mówią tylko sam weź sobie dzień wolny i przejdź się po bankach. Albo najpierw przejdź się po bankach sprawdź ofertę i potem idź do doradcy i sprawdź co on ma Ci do zaoferowania. Bo ci doradcy to podpowiedzą ci to z czego sami mają największą prowizję a nie co będzie dla ciebie najbardziej korzystne.
Ja tak poświęciłem trochę czasu i
  • Odpowiedz
Czy jest ktoś doświadczony życiowo który dałby kilka rad zarówno jeżeli chodzi o kupno mieszkania jak i wzięcie kredytu? Na co uważać, czego nie robić a co robić?

@PodlasianinNaEmigracji: Tutaj znajdziesz mój poradnik na temat kredytów hipotecznych https://hipotekabeztajemnic.pl/pliki/Poradnik%20kredytowy.pdf

co miesiąc skracając okres kredytowania.

@Wight: W dobie nadpłat online dokładnie to samo można osiągnąć poprzez zmniejszanie raty i kontynuowanie nadpłat.
  • Odpowiedz
W dobie nadpłat online dokładnie to samo można osiągnąć poprzez zmniejszanie raty i kontynuowanie nadpłat

@marcpol: nie w każdym banku tak się da, w pekao mogłem nadpłacać bez dodatkowych opłat raz w roku, nie mniej niż dwie raty i tylko wydając dyspozycję w placówce banku. Dowolnie mogłem nadpłacać w mBanku, w którym miałem konto ponad 20 lat i jako stały klient dostałem propozycję 40 tysięcy więcej odsetek do spłaty na
  • Odpowiedz
@Wight: To o czym piszesz to sytuacja historyczna. Dzisiaj wygląda to zupełnie inaczej.

Nadpłaty są darmowe w każdym komercyjnym banku przy czasowo stałym oprocentowaniu (z wyłączeniem BOŚ) i w zdecydowanej większości banków przy oprocentowaniu zmiennym. Dzisiaj nadpłaty nie wymagają wizyty w placówce, są dostępne online i nie mają ilościowych ograniczeń.
  • Odpowiedz
@PodlasianinNaEmigracji: zacząłbym od zrozumienia jak działa kredyt i zaplanowania strategii wyjścia z długu- polecam to narzędzie: https://www.kalkulatornadplatkredytu.pl
Osobiście nie mam negatywnego doświadczenia z doradami kredytowymi - wręcz przeciwnie. Sam z takiego wsparcia skorzystałem przy zakupie mieszkania. Z rad to polecam bardzo dokładnie przeanalizować umowe deweloperska i bankowa - najlepiej z prawnikiem. I sprawdzić dewelopera - jeśli cos ci zapali czerwona lampkę, lub nie jesteś przekonany - nie kupuj.
  • Odpowiedz