Aktywne Wpisy

ChlopoRobotnik2137 +493

scriptum_nox +19
Jestem jedyną osobą przed trzydziestką, która uważa, że smartfony zepsuły podróżowanie?
Kiedyś człowiek się można było zgubić i trzeba było sobie poradzić. Dzisiaj nawet nie trzeba pamiętać, gdzie się zostawiło auto.
Wygodniej, ale jakoś mniej ciekawie. Kiedy ostatnio widzieliście turystę z mapą?
W sumie niby nikt nie zabrania, no ale jednak...
#podroze #nostalgia #technologia #podrozujzwykopem
Kiedyś człowiek się można było zgubić i trzeba było sobie poradzić. Dzisiaj nawet nie trzeba pamiętać, gdzie się zostawiło auto.
Wygodniej, ale jakoś mniej ciekawie. Kiedy ostatnio widzieliście turystę z mapą?
W sumie niby nikt nie zabrania, no ale jednak...
#podroze #nostalgia #technologia #podrozujzwykopem
źródło: 1000022918
Pobierz

źródło: 1000036595
PobierzMam dom 120m2 z rekuperacja.
Grzeje dwoma klimatyzatorami 5kW + 3kW i tak do -10C raz jak żona się pomyliła to rozkręcila dom na 24C, a i klima miała jeszcze zapas mocy.
(Klima kosztowała mnie
@kobrys13: po prostu masz pewnie nowoczesny dom w sensownych technologiach wybudowany, dobrze zaizolowany a nie pokomunistycznego ulepa z dokładanymi kolejnymi warstwami izolacji, izolacją fundamentów zrobioną naprędce na tyle na ile się dało dorobić po latach, mostkami cieplnymi w dziwnych miejscach itd.
Ale fakt, generalnie klimatyzatory wychodzą o niebo taniej od centralnej pompy ciepła - a często i
@kobrys13: to teraz weź pod uwagę, że ludzie mają domy po 180+ metrów, a w standardzie r. 1980 zużycie energii jest jakieś 5-10 razy wyższe na m^2, i będziesz wiedział skąd się biorą różnice.
2x mniej może dom zjadać ciepła jak lepiej pilnujesz wykonawców na budowie, bez żadnych zmian w projeckie
@kobrys13: XD
Nie znam nikogo kto lubi siedzieć w domu przy 18-19, ale znam takich co siedzą. Są biedni lub skąpi.
@uj_do_upy: niczym się nie różnicie od psiarzy ヽ( ͠°෴ °)ノ
Myślę, że dopóki klimatyzator grzeje czyli wypluwa w twoją stronę ciepłe powietrze to jest tak samo jak z promiennikami IR czyli w pomieszczeniu może być chłodniej niż temperatura którą lubimy bo odczuwalna temperatura przez organizm jest wyższa. Ale jeśli wyjdziemy poza zasięg ciepłego powietrza lub promiennika od razu poczujemy nieprzyjemny chłód.
Tu jest dobrze opisane: https://czysteogrzewanie.pl/czym-ogrzewac/promienniki-podczerwieni-jak-dzialaja-i-ile-kosztuja/
To pisałem ja, Jarząbek który grzeje gazem z instalacji miejskiej
Jak jesteś biedny to trochę inna sprawa, wtedy nie masz wyjścia i jesteś niestety skazany na marznięcie.