Wpis z mikrobloga

O cholibka. Ale znalazłam zdjęcie z mojego pokoju z początku wieku. Pamiętam, jak ojciec przyniósł tego Baldura w premierę. 180 zł kosztował, gdy minimalna wynosiła 500 zł brutto. Przez resztę miesiąca żywiliśmy się tylko nienawiścią do Koverasa, bo na nic innego nie było kasy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#gry #baldursgate #polskiedomy
skrytek - O cholibka. Ale znalazłam zdjęcie z mojego pokoju z początku wieku. Pamięta...

źródło: 1000041624

Pobierz
  • 73
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@skrytek Właśnie zwróciłeś mi uwagę na jedną rzecz. Faktycznie pamiętam jak minimum krajowe to było 500 zł, 25 lat temu to było jakieś 700 zł brutto, ale z kolei mało kto zarabiał minimum. Tak sobie sprawdziłem i średnia krajowa była prawie trzy razy większa od minimum. Teraz przewidywana na ten rok średnia krajowa będzie wynosić poniżej dwukrotności minimum. Czyli coraz więcej osób wpada w ten minimalny próg ( ͡° ʖ
  • Odpowiedz
@markhausen: tak bylo. Srednio rozgarnieci ludzie przebijali te minimum kilkukrotnie, gdzie obecnie specjalisci w korpo nieraz dostaja ledwo ponad minimalna.
  • Odpowiedz
@skrytek: Ale wystawka. Ja miałem na meblościance kolekcje puszek po piwie starego (nie był alkusem, w weekend jedno p--o wypijał, tylko kazałem mu za każdym razem kupować inne, żebym miał do kolekcji).
  • Odpowiedz
tak bylo. Srednio rozgarnieci ludzie przebijali te minimum kilkukrotnie, gdzie obecnie specjalisci w korpo nieraz dostaja ledwo ponad minimalna.

@T0pi5: dlatego zawsze mnie śmieje jak ktoś porównuje tamte lata to dzisiejszych i wypada jakiś wykopek i zaczyna recytować że wtedy była taka minimalna pensja a teraz jest taka wielka. Zupełnie zapominając o tym że nikt tej minimalnej nie zarabial w 2000 roku poza debilami. Dzis dużo ludzi zarabia minimalna
  • Odpowiedz