Wpis z mikrobloga

Jakie jest wasze zdanie odnośnie zjawisk paranormalnych? Kilka razy słyszałem historie, których nie da się wytłumaczyć. Np. moja żona będąc w pracy na dyżurze w szpitalu w środku nocy poczuła niepokój, że ktoś zmarł. Myśląc, że to któryś z pacjentów sprawdziła cały oddział ale wszyscy żyli. Rano otrzymała telefon od matki, że jej ojciec w nocy zmarł.
Z kolei kiedyś moja ciotka dostała w prezencie zegar od swojej kuzynki i on zatrzymał się w godzinę kiedy ta kuzynka zmarła.
Jakie jest wasze zdanie? Czy istnieje coś paranormalnego, metafizycznego, jakieś siły wyższe? Czy po prostu naukowo jeszcze nie jesteśmy w stanie takich rzeczy wyjaśnić, ale jest jakaś materia, fale itp. które kiedyś będą zbadane?
Mam w pracy kolegę sceptyka paranormalnych zjawisk i według niego wszystko można naukowo wyjaśnić ja sam mam wrażenie, że żadna opcja nie jest 100 % pewna.
#paranormalne #metafizyka #nauka
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Jakie jest wasze zdanie?

@xxGrandxx: IMO:
Najprawdopodobniej zbiegi okoliczności. Wielu ludzi ma różne niepokoje relatywnie często, a że ludzie umierają, to statystycznie czasami takie niepokoje muszą się zbiec w czasie, z tym że ktoś akurat wtedy umarł. Czysta statystyka, a nie mistycyzm.
  • Odpowiedz
których nie da się wytłumaczyć.

@xxGrandxx: Nie umiesz =/= nie da się.

Z kolei kiedyś moja ciotka dostała w prezencie zegar od swojej kuzynki i on zatrzymał się w godzinę kiedy ta kuzynka
  • Odpowiedz
@xxGrandxx: te zjawiska da się wyjaśnić tak, że jedni ludzie lubią p-------ć bajki dla atencji, a inni są głupi i w nie wierzą/powtarzają dalej. Bajka o zatrzymujących się zegarach to klasyk wśród odklejeńców xD
  • Odpowiedz