Wpis z mikrobloga

Halko, mircy robiłem dzis #pizza z przepisu foxx na pizzę neapolitańską. W zal zdjęcia do oceny. Na pewno do poprawy sos i to salami. Brzegi nieintencjonalne posmarowane sosem. Co do ciasta- leżało 48h, na mące Caputo + semolina. Wyszły mi ładne cętki (choć co. Ciekawe najwięcej ich było od strony szyby piekarnika, a nie do strony ściany tylnej piekarnika. Piekła się 2,5min w 300 stopniach w zwykłym piekarniku. Co możnaby było poprawić żeby brzegi były bardziej bąbelkowate? Czy w ogóle jest jakiś lepszy?
#pieczzwykopem #bojowkapiekarska #gotujzwykopem
bez_szalu - Halko, mircy robiłem dzis #pizza z przepisu foxx na pizzę neapolitańską. ...

źródło: IMG_2202

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bez_szalu: Jak na warunki to placek bardzo dobry. Gdybyś nie posmarował brzegów miałbyś też panterkę bardziej z góry. Druga rzecz to mogłeś dłużej kulki przed wypiekiem potrzymać w temperaturze pokojowej (takie duże czarne centki biorą się z tego że ciasto jest jeszcze zimne). Poza tym naprawdę super placek :)
  • Odpowiedz
  • 0
@HBVST: a BTW, czy trzeba na wszelką cenę rozciągać tąka pizzę żeby miała te +25 cm średnicy? Mam na myśli większe, bardziej napompowane brzegi kosztem faktycznej powierzchni pizzy. To chyba by nie była wielka zbrodnia? Bo dziś będę jeszcze piekł ciasto po 72 h lezakowania, zrobiłbym kapkę mniejszą
  • Odpowiedz
  • 1
@bez_szalu: nigdzie nie widziałem takiego zakazu ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°) więc chyba można XD Myślę że najważniejsze to żeby sprawiało Ci radość
  • Odpowiedz
Piekła się 2,5min w 300 stopniach w zwykłym piekarniku. Co możnaby było poprawić żeby brzegi były bardziej bąbelkowate? Czy w ogóle jest jakiś lepszy?

@bez_szalu: w 300 stopniach to już nie ma co podrasowywać - piekę tak od paru lat na swoim posprawdzanym przepisie. Wrzucenie tego samego do pieca opalanego drewnem dało pizzę jak z obrazka, w domowym piekarniku po prostu jesteś w okolicach topu możliwości ¯\(ツ)/¯

Zresztą porównaj - przepis na
@xfin +14
A taką pizzę robię w CERNie ( ͡° ͜ʖ ͡° )*:
Przygotowane ponad 20 kulek.

#pizza #bojowkapiekarska
  • Odpowiedz