Aktywne Wpisy

DK13_Design +482
Ja w koszulce z moim projektem, trzymający koszulkę z moim projektem, w sklepie sprzedającym koszulki z moim projektem ;D Mój pierwszy wzorek dostępny w sklepach Medicine :D Jaram się fest :)
#dk13design #tworczoscwlasna
#dk13design #tworczoscwlasna
źródło: medija
Pobierz
franekdolasu +12
...takie przemyślenia dziś patrząc na lemingów turystycznych.
Siedzi człowiek i patrzy na tych lemingów. Tłoczą się by zjeść zwyczajną bułę Banh Mi z czymś tam. Zwyczajna buła. Myślę,że w każdym kraju sobie taką zrobisz. Ale mimo to ciągną turysty jak te muchy. Stoją z numerkiem w łapie i czekają na swoją bułę. A elektryczne busy tylko dowożą kolejnych....I tak dzień w dzień... po zwyczajną bułę.
A na przeciwko. Moja ulubiona knajpka dla lokalsów. Malutki
Siedzi człowiek i patrzy na tych lemingów. Tłoczą się by zjeść zwyczajną bułę Banh Mi z czymś tam. Zwyczajna buła. Myślę,że w każdym kraju sobie taką zrobisz. Ale mimo to ciągną turysty jak te muchy. Stoją z numerkiem w łapie i czekają na swoją bułę. A elektryczne busy tylko dowożą kolejnych....I tak dzień w dzień... po zwyczajną bułę.
A na przeciwko. Moja ulubiona knajpka dla lokalsów. Malutki
źródło: 1000014306
Pobierz

Być może jakieś niewyraźne światło na to niezwykłe zjawisko wypierania dowodów rzuca mechanizm dysonansu poznawczego.
Wyobraźcie sobie kogoś, kto poświęcił ludologii kilka lat swojego życia. Poświęcił tysiące roboczogodzin researchu, wysiłku i pracy, nagrywając setki filmów i oglądając tysiące innych. Kupował koszulki, wspierał innych twórców na Patronite, jeździł na meetup'y, budował swoją pozycję w tym środowisku i zdobył w nim przyjaciół. Być może pierwszy raz w życiu czuł też, że robi coś naprawdę ważnego.
No i teraz wyobraźcie sobie, że ktoś taki trafia na dowód na to, że się absolutnie pomylił i miałby się nagle przyznać do błędu. Otóż musiałby też przyznać przed sobą, że przez ostatnie lata żył w jakiejś koszmarnej iluzji, że dał się oszukać chyba najprostszym do obalenia tezom, że cała ta działalność była nie tylko całkowicie bezsensowna, ale w dodatku szkodliwa dla innych. Musiałby też przyznać się do bardzo bolesnej myśli, że przez wszystkie te lata nie był żadnym przebudzonym i oświeconym poszukiwaczem prawdy, ale dokładnie odwrotnie. I przed takim dylematem stają wszyscy samozwańczy ludolodzy, którym zaprezentuje się dowody, że się mylą. I wszyscy wybierają drogę wyparcia.
Z tego powodu fanatyczni wyznawcy tej hipotezy prawdopodobnie już nigdy się z tego kłamstwa nie otrząsną i do końca życia pozostaną już samozwańczymi ludologami. Bo nawet naoczny dowód przegrywa już z potrzebą odrzucenia od siebie tak bolesnych wniosków.
źródło: obraz
Pobierz@Thadeusss77: Tylko, że widzisz. Tak naprawdę bardzo wiele osób na świecie w ciągu swojego życia staje przed takimi dylematami, błędy popełnia każdy i to jest normalne oraz naturalne, ale liczy się przede wszystkim ile z tych błędów jesteś w stanie sobie wyciągnąć na przyszłość i jak się zachowasz. Reakcją tego