Wpis z mikrobloga

Mia ktoś taki problem z najnowszym battlefieldem, że startujecie ze 140FPS, po okoo 10-15 min spada wam do 50-60fps i są ścinki i ogólnie gra jest niegrywalna? Ustawiem wszystko na niskie +DLSS Jakość i nie rozwiązuje to problemu
RTX 5060
Ryzen 7 260
32GB ram
#battlefield #battlefield6 #pcmasterrace
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Veillo: Brzmi jak typowy thermal throttling. Z początku póki zegary lecą na max masz dobrą wydajność, a jak już się sprzęt nagrzeje taktowania są obcinane, żeby mógł się schłodzić (co pod ciągłym obciążeniem i tak nigdy nie nastąpi). Sprawdź podczas gry temperatury i porównaj zegary GPU i CPU w pierwszych minutach gry i po tych 15-20. Jeśli dawno nie było nic czyszczone w środku, a pasty są fabryczne możesz zyskać
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Rosh: temperatury cpu 85 stopnia, wylafze grę i włączę i znowu przez 10 minut mam stałe 120 fps i spada, jakby się grzał to by po restarcie nadal miał problem z płynnością a tak nie jest
  • Odpowiedz
@Veillo: OK czyli już wiemy, że CPU pracuje na granicy thermal throttlingu dla tego modelu. Jak GPU? No i najważniejsze jak zegary wyglądają bo po samych temperaturach nie jesteś w stanie stwierdzić czy są obcinane czy nie. Producenci lapków często ustalają sobie niższe od rekomendowanych limity.
  • Odpowiedz
@Veillo: BF6 ma problem z pamięcią vram, od premiery tego gówna nie naprawili. Pierwszy mecz w battle royal i zużycie vramu mam 6.5GB po kilku grach jest 7.5GB i zaczyna przycinać. Sprawdź u siebie jak to wygląda. Tyle że u mnie to nie trwa 15 czy 20min raczej godzine-dwie.
  • Odpowiedz