Wpis z mikrobloga

#motoryzacja #psychologia #foliarze #suv #samochod

Podrzucam ciekawe zjawisko naukowego analfabetyzmu na wykopie - ostatnio jest kilka postów, które sugerują, że to suvy i nowe samochody są odpowiedzialne za oślepianie kierowców i tysiące użytkowników #wykop przyklaskuje tej narracji.

Jednak badania ITS z 2025 jednoznacznie stwierdzają, że za większością oślepienia stoją starsze samochody z led żarówkami i złe pozycjonowanie świateł.

Gdyby ktoś jak ja, zastanawiał się dlaczego nie idzie przekonać gro ludzi że #plaskaziemia tak samo tutaj, chcą wierzyć w to co im łatwiej (jest zgodne z ich światopoglądem) miast jak to mówi #scifun , zrewidować swój pogląd na podstawie naukowych badań.

Zostawiam z taką ciekawostką i obserwacją #wykop
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Myszo: jako kierowca suva potwierdzam, jak ktoś mnie oślepia to zazwyczaj paseratti z żarówkami ledowymi, rozpoznaje takich z kilometra po kolorze światła.
  • Odpowiedz
@Myszo: jako kierowca starego auta zaprzeczam, najczęściej oślepiają mnie suvy które mają zbyt dużą moc LEDów. Dodajmy, że jest zima, jezdnia zwykle jest wilgotna i nawet jak ma dobrze ustawione lampy w dół to odbija od jezdni i oślepia z naprzeciwka z mocą miliona słońc.
  • Odpowiedz
  • 2
@Myszo: dziwnym trafem jak nawet prowadzę coś większego od osobówki to dalej najczęściej mnie oślepiają suvy i wszelkie crossovery mimo iż mój tyłek jest na wysokości ich głowy
  • Odpowiedz