Wpis z mikrobloga

Powiem tak: dopóki sam nie biegałem po mieście, też byłem zdania, że problemu nie ma.
Tyle że prawda jest taka, że jakiś problem jednak istnieje. Czasem człowiek biegnie i nagle trafia na takie auto, że aż oddech odbiera - szczególnie stare diesle, dwudziestoletnie legendy motoryzacji. Przejedzie taki i masz dość biegania na dziś. Aromaterapia gratis.
Więc nie, to nie jest tak, że problem nie istnieje. Istnieje.
Natomiast to, co teraz się proponuje, w żaden sposób go nie rozwiąże. Bo jeśli zapłacisz, to po prostu wjedziesz. Czyli problem magicznie znika razem z opłatą. Logiczne.
Moim zdaniem zamiast tego powinno się po prostu kontrolować. Od czego jest stacja kontroli pojazdów? Te samochody i tak co roku tam jeżdżą. Jeśli ktoś ma zużyte wtryski, uszkodzony silnik i kopci jak parowóz 0 zakaz jazdy i temat zamknięty. Bez żadnych stref, opłat i kombinowania.
Trucicieli oczywiście trzeba eliminować. I niech każdy, kto broni dwudziestoletniego diesla z przebiegiem pół miliona kilometrów, zrobi prosty test: niech ktoś odpali auto, a on niech stanie za nim. Powdycha chwilę. Jak zapach będzie „wspaniały”, to zapraszam do dalszej dyskusji #krakow #sct #strefaczystegotransportu
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Xtreme2007: jesteś pewien że stary, bo mnie mordują nowe, w trakcie wypalania dpf (wali plastikiem aż oddychać się nie da), albo zimny z adblue tak szczypie w oczy że czasem przez 2-3 mało co widzę. A to tylko ekologia
  • Odpowiedz
@thcl: 15 minut co 600 km. 600 km to przynajmniej 6 godzin jazdy. Myślę że lepiej raz dobrze wypalić niż 6 godzin jeździć 1.9 TDI
  • Odpowiedz
@paw1470: no nie do końca, mokry dpf potrafi spalać się co 50-100km.więc przy 600 pewnie z 6x by się wypalał. Moja taczka w mieście co 30-60 wypala, czy w zasadzie kiedy tylko złapie temperaturę zaczyna wypalać - mimo że 30km wcześniej wrócił z trasy es-pl na raz. Paliwo Shell power i bp ultímate - os nowości tak ma i piszesz ostatnie 230k cały czas tak działa.
  • Odpowiedz
@thcl: u kolegi wypalał co 100 bo coś z obsługą EGR było źle w steriwniku. DPF mały. Ciągle mu oleju przybywało. Zaślepka EGR pomogła. Słabe rozwiązanie ale nikt nie poprawił sterownika.
U mnie DPF według internetu wypala się co 600-800. Przed zimą dałem diodę w lusterko bo niby ogrzewanie ma włączyć. Zrobiłem 500 i nic. Może dlatego że z trasy wracałem przed diodą. Może ta wersja wypala się bez ogrzewania.
  • Odpowiedz