Wpis z mikrobloga

Mirki z #motoryzacja i #samochody jakie używane auto byscie polecili za ~60k ? 80% trasa, ważne by miał duży kufer, najlepiej kombi i był wygodny i w miarę mało palil. Jakie modele jakie silniki? Czy warto za tą kwotę myśleć o superb z 200kkm na liczniku?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@villsvin: Pastuch B8 z 2.0TDI, alternatywnie Skoda Superb w dokładnie tym samym silniku.
200kkm w tym motorze jak tylko był dobrze serwisowany (+ skrzynia też jeżeli mówimy o DSG) to w sumie można uznać za dotartą jednostkę, która jeszcze długo posłuży.
Spalanie jak nie będziesz szalał (tzn. stabilne 130km\h na autostradzie) wyjdzie Ci w okolicach 5.5-6l/100km max.
  • Odpowiedz
Mirki z #motoryzacja i #samochody jakie używane auto byscie polecili za ~60k ? 80% trasa, ważne by miał duży kufer, najlepiej kombi i był wygodny i w miarę mało palil. Jakie modele jakie silniki? Czy warto za tą kwotę myśleć o superb z 200kkm na liczniku?

@villsvin: Wiem, że może to będzie niepopularna opinia zwłaszcza obecnie. Natomiast 60k to już jest na tyle duży pieniądz, że
  • Odpowiedz
@villsvin ja osobiście rozglądałbym się za mercedesem e klasą w212 polift, najlepiej z 3 litrowym dieslem, ale i 2,1 daje radę, powinieneś trafić coś z okolicy 2014-2015r
Z nowszych opcji Passat b8 w 2 litrowym dieslu, tak wygodny nie będzie jak merol ale daje radę, superb też spoko
  • Odpowiedz
@villsvin: obecnie w Superb mam przebieg >170k, auto z 2021 roku. Zrobiłem nim ponad 100k w ciągu ostatnich 2,5 roku i potwierdzam to, co Koledzy piszą wyżej - nie ma jakiejś nadmiernej awaryjności, jest dość wygodnie i ekonomicznie. Octavia z tym samym silnikiem (2.0 tdi) spali średnio około 1-1,5l mniej.
  • Odpowiedz
  • 0
@johnq: właśnie niestety wiele opinii jest po przejechankj ok 100k tak jak ty, ale martwi mnie mało głosów o awaryjności od przebiegu powyżej 200k. Nie wiem czy te nowoczesne silniki są jeszcze w stanie dociągnąć wiele powyżej tych przebiegów
  • Odpowiedz
@villsvin: Miałem Octavię 3 z 2.0 TDI (2017r) po włoskiej drogówce. Na liczniku 290 tys. km jak ją kupowałem, auto szło jak głupie, sam zrobiłem nim koło 5-6k km. Mam dalej kontakt z kolesiem który ją ode mnie wziął, obecnie tam jest już około 400k na szafie. Przez ten czas robił (poza zwykłym serwisem) chłodniczkę EGR i sprzęgło ( ͡° ͜ʖ ͡°)
FenixxPl - @villsvin: Miałem Octavię 3 z 2.0 TDI (2017r) po włoskiej drogówce. Na lic...

źródło: IMG_20210706_203216

Pobierz
  • Odpowiedz