Wpis z mikrobloga

Tak czytam komentarze pod tym znaleziskiem. https://wykop.pl/link/7867009/ukrainskie-drony-beda-powstawac-w-polsce

I mam wrażenie że praktycznie każdy ma jakiś o----m nad dronami. Dronu tu drony tam. Istna dronoza prawie jak u Bartosiaka. Młodzież będzie siedziała daleko i w ciepełku klikała na kąkuterze i joysticku i broniła Kartostanu. Wyciąganie wniosków odnośnie przyszłości wojny na podstawie wojny pozycyjnej biedaka z kretynem może być cokolwiek karkołomne...

#wojna #ukraina #rosja #polska #drony
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Arthasss: mają wyprane mózgi bo każdy dron ma kamerę i 90% filmów w sieci to tylko skuteczne ataki. Fpv mają skuteczność 10-20% ale jeden z drugim myśli że wystarczy jeden dron by zniszczyć lub porazić czołg xD nie widziałem żeby Delta łapiąc Maduro w operacji użyła choćby jednego fpv i nie słyszałem żeby wojsko USA posiadały takie drony w arsenale
  • Odpowiedz
  • 1
@delulusional: W porównaniu do potęgi lotnictwa to drony pełnią rolę kijków i kamieni. A po za tym z mojego wpisu nie wynika żeby nie rozwijać dronów. Rozwijać badać, ale to jest tylko jeden element uzupełniający całość.
  • Odpowiedz
  • 0
@delulusional: Kiedy dronoza się zaczęła na Ukrainie ? Kiedy kretyni którzy nie zadbali o przewagę przynajmniej 3 do 1 na każdym kierunku ataku postanowili zrobić sobie wycieczkę w kierunku Kijowa, Odessy i Charkowa bez wystarczającego wsparcia z powietrza, myśląc że biedaki będą ich witać kwiatami i barszczem.
  • Odpowiedz
@Mikuuuus: sam sobie stawiasz wniosek i tezę ekspercie bo ja nigdzie nie powiedziałem że drony nie są potrzebne tylko autor wpisu mówi o wszechobecnej dronozie co jest prawdą. Czy dron jest jakimś nowym środkiem walki który jest nie do zastąpienia i całkowicie zmienia pole bitwy? No chyba nie
  • Odpowiedz
@kubkarzzswarzadza:

w cenie tych 10 dronów jest pocisk 155mm który urwie ci dupę i jeśli trafi ma 100% skuteczność

Zakupiliśmy K9A1 i będziemy robić polską wersję K9PL. Do tego mamy AHS Krab. A robić drony z Ukrainą też chcemy czy ci się to podoba kacapku, czy nie.
  • Odpowiedz
Wyciąganie wniosków odnośnie przyszłości wojny na podstawie wojny pozycyjnej biedaka z kretynem może być cokolwiek karkołomne...

@Arthasss: A to na potencjalną wojne z kim się niby szykujemy?
  • Odpowiedz
Czy dron jest jakimś nowym środkiem walki który jest nie do zastąpienia i całkowicie zmienia pole bitwy? No chyba nie

@kubkarzzswarzadza: Oczywiście że tak po pierwsze jak leci na ciebie kolumna 20 czołgów to powiedz mi czym chcesz je powstrzymać jak nie dronami? 155mm robiły robotę na początku wojny teraz Ukraina woli używać dronow bo są tanie i dobrze sobie radzę z niszczeniem sprzętu i nie trzeba się narażać bo
  • Odpowiedz
@Mikuuuus:

Oczywiście że tak po pierwsze jak leci na ciebie kolumna 20 czołgów to powiedz mi czym chcesz je powstrzymać jak nie dronami

A jak na Kijów jechała legendarna 40kilometrowa kolumna czołgów to czym je powstrzymali? Rozwój i drony są ważne a szczególnie w logistyce i wywiadzie ale nie jest i nie będzie to panaceum na wygranie każdej wojny. Jak sie czasem czyta socjale to można wywnioskować że po co
  • Odpowiedz
Fpv mają skuteczność 10-20% ale jeden z drugim myśli że wystarczy jeden dron by zniszczyć lub porazić czołg xD

@kubkarzzswarzadza: widać że nie masz żadnej wiedzy w temacie ale próbujesz tu robić z siebie UJ wie kogo :) A co z czołgami które kacapy straciły po jednym strzale? Czołg to nie forteca stary ma słabe punkty dobrze trafiony = -1 no chyba że piszesz o tych jeżdżących stodołach to faktycznie
  • Odpowiedz
  • 0
@Mikuuuus: Idąc twoim tokiem myślenia popraw mnie, to japończycy na pacyfiku również używali masowo dronów co nie ? Tylko tutaj operator nie siedział w piwnicy. Trochę im to nie pykło co nie ?
  • Odpowiedz