Wpis z mikrobloga

Wiecie co? Mam już serdecznie dość rolników. To obecnie najbardziej roszczeniowa grupa zawodowa, zaraz obok górników. Widzieliście te ich "gospodarstwa"? Traktory za miliony, preferencyjne kredyty i gigantyczne dopłaty z Unii. To nie są biedni chłopi, tylko potężne przedsiębiorstwa nastawione na czysty zysk.
​Pora w końcu zacząć dbać o interes zwykłego obywatela, a nie tylko grup interesu. Emeryci przehandlowali przyszłość swoich dzieci i wnuków, głosując na populistów za 13. i 14. emeryturę. Patologia dała się kupić za socjal. Mi już wystarczy – z chęcią kupię tańszą żywność w ramach umowy z Mercosur. Konkurencja jeszcze nikomu nie zaszkodziła, a dla nas, konsumentów, to zawsze niższe ceny w koszyku.

#rolnictwo #protestrolnikow #gospodarka #mercosur #polska #polityka #gorzkiezale #ekonomia #warszawa #finanse #zywnosc
runnerrunner - Wiecie co? Mam już serdecznie dość rolników. To obecnie najbardziej ro...

źródło: 1000023158

Pobierz
  • 43
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@runnerrunner: tu jest większy problem bo są rolnicy biedni co żyją z 2 hektarów a ci co protestują to im sie w tyłkach przewróciło, ja sobie zdaje sprawe ze te maszyny są w wiekszosci na kredyt ale rzadko który na minus wychodzi po sezonie więc żyje im sie bardzo dobrze a jeszcze słychać wycie
Pomoc tak ale dla rolników mało areałowych
  • Odpowiedz
@runnerrunner: kuswa, nie "zaraz obok górników" tylko przebijają górników wielokrotnie.
85 mld rocznie idzie na dopłaty dla bractwa, czyli 500 Zeta miesięcznie na podanltnika.
W zamian za to snopy blokują drogi i protestują przeciwko rozwojowi eksportu.
Gdyby rząd stworzył jakieś ORMO do rozbijania protestów bractwa, to bym się od razu zapisał
  • Odpowiedz
UE sprzedaje europejskie rolnictwo

@melquiades: Więcej "zamieszania" w europejskim rolnictwie wprowadziła UE rozszerzając się na Polskę.
Poczytaj o jakich ilościach jest w umowie o czasami mam wrażenie że w portach już czekają miliardy ton jedzenia czekające zalanie europejskiego rynku.

Równie dobrze możesz stwierdzić że likwidacja KRUS doprowadziłaby do upadku polskie rolnictwo
  • Odpowiedz
@SpongeBobertKanciastoRenki: nikt z 2 hektarów nie wyżyje. Te 2 hektary są tylko po to żeby się ubezpieczyć w KRUSie i płacić grosze na kwartał a mieć darmowe leczenie w państwowym systemie na jakim poziomie by ono nie było. A w tym samym czasie pracują na czarno. To jest kolejny wał.
  • Odpowiedz
@runnerrunner: nie interesuje mnie co wkładasz sobie w odbyt, ale promowania cha...stwa i napuszczania ludzi na siebie nie toleruje, bo cel nie uświeca środków, poza tym nie zazdroszczę uczciwie pracującym ludziom że się czegoś dorobili, jeżeli im zazdrościsz to masz jakieś kompleksy , ja wolę żeby Polacy się bogacili i nie ważne czy są to górnicy, nauczyciele, przedsiębiorcy rolnicy czy panie z Zusu bo chce żyć w bogatym kraju, jeżeli
  • Odpowiedz