Wpis z mikrobloga

Czy ja dobrze rozumiem, że wspaniała Unia Europejska dociśnie dziś kolanem umowę z Mercosur, pomijając Parlament Europejski, czyli jedyny demokratyczny organ w tym tworze? Ależ to musi być niezwykle korzystna dla wszystkich umowa. Brawo Unia, może i będziemy wpierdzielać 4 razy tyle pestycydów co do tej pory, może uzależniamy się żywieniowo od kraju członka BRICS, może upadnie nasze rolnictwo i przetwórstwo, ale za to wg ostatnich danych polski przemysł ma na tym dealu zarobić dodatkowe 0,1% dotychczasowych zysków. Ależ jestem dumny z bycia Europejczykiem ()

#polityka #europa #rolnictwo #mercosur #gospodarka #zywnosc #zdrowie #bekazlewactwa
smutny_kojot - Czy ja dobrze rozumiem, że wspaniała Unia Europejska dociśnie dziś kol...

źródło: 83kxeg

Pobierz
  • 27
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@smutny_kojot: Ładnie napisane. A masz coś na podparcie tych tez o zalaniu rynku i do tego tym, że żarcie nie będzie musiało spełniać norm? Bo ja kiedyś poświęciłem chwilę aby sobie o tym poczytać i trochę mi się twoja narracja nie zgadza.
A z resztą. Skoro po wstąpieniu Polski do UE Polacy odebrali pracę wszystkiem Niemcom czy Grekom to wszystko jest możliwe. Nie wierzysz, że tak się stało? Poczytaj komentarze
  • Odpowiedz
  • 5
@ipkis123: parę godzin temu w polsat news prezenter powiedział właściwie to samo, pokazując dane z oprysków w tych krajach i podkreślając, że na umowie zarobi w zasadzie tylko Europa Zachodnia
  • Odpowiedz
na umowie zarobi w zasadzie tylko Europa Zachodnia

cała polityka rolna UE, systemy dopłat itd. opierała się na słusznym założeniu, że produkcja żywności to sektor strategiczny, a oddanie go stronom trzecim wpycha polityczny lewar w ich ręce. Widać niemieckie koncerny po odcięciu od ruskiego gazu chwytają się brzytwy. Obrzydliwe i głupie zarazem.

@smutny_kojot:
  • Odpowiedz
@eduardo-garcia: to nadal jest sektor strategiczny i nadal dopłaty będą. Jeśli chodzi o żywność do nas trafiająca to będą to żałosne liczby plus rolnicy zyskają mając tańsza paszę dla zwierząt. Za to sektor auto-moto i maszyn ogolnie powinien na niej bardzo zyskać, chyba nie musze mowic ile tego mamy w Polsce (głównie jako niemiecka montownia, ale i tak wyjdziemy na plus).

Zresztą szkoda gadać, wy wiecie lepiej, do zobaczenia za
  • Odpowiedz