Wpis z mikrobloga

Mam stwierdzone ADHD i jak chcialem odwiedzic kumpla ktory dopiero co zdiagnozowal sie (nie wierze swoja droga) to najpierw nie odpisywal a potem wypisal mi dlugi elaborat ze nie ja nie moge tak po prostu oczekiwac ze on caly dzien bedzie w trybie stand by i nic nie zrobi bo ja mam wpasc. I jakie to zycie z ADHD jest trudne. I ze jak umawiac sie to konktretnie, a ja po prostu
  • Odpowiedz
Człowiek dostosowywuje sie do otoczenia, często formy autyzmu czy adhd to forma przystosowania sie mózgu do dziwengo srodowiska. potem mozna to modyfikować w pewnym zakresie. są zwolennicy braku wolnej woli i nie chcą brac odpowiedzialnosci za swoje zycie to lewacy, grubi, leniwi pragnacy życ na koszt innych , przeważnie baby zaburzone.
  • Odpowiedz
o w ogóle protip dla wszystkich którzy podejrzewają ze mogą mieć dysleksję i uważają ze nie potrafią liczyć. Zapiszcie sobie wzory różnymi kolorami albo wręcz jako kolorowe figury geometryczne zamiast x y z itd.

Większość osób prawdopodobnie nie ma pojęcia o jakim przedszkolu ja właśnie bredzę ale gwarantuję ze jeśli dostaniecie mocny impuls wizualny to sami będziecie w szoku co dzieje się w waszej głowie.

Do tego będzie wam je łatwiej napisać
  • Odpowiedz
W sumie wykop to taka duza grupa wsparcia dla osób neuronietypowych.

Jak wszystkie diagnozy ze spektrum, czysty obraz autyzmu czy ADHD widać tylko w ciężkich postaciach. Im lżejszy wariant, tym bardziej ważne staja się inne czynniki - osobowość, trauma, nastrój i tak dalej.

I wtedy mamy jedno i drugie. Osoba z depresja tez ma zaburzenia koncentracji i uwagi. Jeżeli do tego ma lekkie ADHD efekt się kumuluje. Mogła wcześniej iść przez życie
  • Odpowiedz
To nie społeczność, a bardziej sekta celebrująca własną nieporadność.

@whos_your_daddy_snakegirl:

Potwierdzam. Jestem w spektrum, jak chodziłem do szkoły to byłem po prostu dziwny i tyle, teraz gdy zwraca się na te sprawy większą uwagę i moje dzieci dostały diagnozę to automatycznie dowiedziałem się o tym, że sam mam to g---o. Nagle wszystko stało się jasne dlaczego byłem taki a nie inny. Tylko, że ja się wyrobiłem i żadna diagnoza nie jest
  • Odpowiedz
ostatnio pare osób zwróciło mi uwagę, ze mam jakieś objawy ADHD,

@mvmxks: Dzisiaj to większość ludzi ma zryte receptory dopaminowe i jest przebodźcowana od socialmediów, w szczególności od tiktoków czy innych szortów, przez co tracą koncentrację na 5 min filmiku, nie są w stanie wysłuchać 1,5h wykładu na studiach, czy przeczytać książki i myślą, że mają ADHD.
Zresztą, ta „diagnoza” ADHD to też taka na „oko”, bo nie da się
  • Odpowiedz
@lolista: to jest generalnie problem z matematyką w szkołach ze uczą jej ludzie którzy sami nie ogarniają. Uczą jej jak jakiejś magii która poprostu spadła z nieba xd. Zapytaj się przeciętnego maturzystę czy te wszystkie funkcje i działania na układzie współrzędnych mają jakieś praktyczne zastosowanie poza dręczeniem uczniów to pewnie powie ze nie xd i trudno mi się dziwić
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl: praca pracą, ale pewnych zasad jak działa mózg bez leków nie przeskoczysz żadnym “staraniem się”. Co więcej, to “staranie się” (a w praktyce: maskowanie) zwykle kończy się tragicznie na dłuższą metę dla neuroAtypowych -> wypaleniem, przytłoczeniem, depresją, depersonalizacją, samobójami i zaburzeniami psychicznymi.

Neurotypowi wśród neurotypowych funkcjonują bez problemu, tak samo jak autyści wśród autystów, ADHDowcy wśród ADHDowców. Problemy pojawiają się tylko jak te grupy muszą się komunikować i pracować
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl: XDDD no tak to jest post na poziomie "kiedyś nie było tyle osób z autyzmem, albo depresją teraz ludzie są smutni i myk mają depresę"
Tak a ten dziwny wujek co się powiesił w stodole, to kogo by tam obchodził.
Zarzucas innym, że udają i zmyślają a sam wydajesz diagnozy nie będąc lekarzem psychiatrą....To się nazywa hipokryzja...
Jak typowy p0lak. nie znam się ALE się wypowiem

Są różne spektra ADHD i każdy charakteryzuje
  • Odpowiedz
@whos_your_daddy_snakegirl: Ludzie dzisiaj nie mogą się skupić przez przebodźcowanie i spędzanie codziennie godzin na tiktoku i rolkach, co rozregulowało ich dopaminę, ale że adhd mówi o tym, że nie możesz się skupić, to w zasadzie każdy widzi u siebie adhd i myśli że to jest jego problemem i najlepiej jak dostanie tabletki, żeby móc się skupić. By dalej siedzieć kilka godzin na tiktoku, na którym oglądali film o adhd i
  • Odpowiedz
Spokojnie, psychuszka cię przeżuje a jak wypluje to będziesz jak "oni" ¯\(ツ)/¯ sam polazłem do "jednej" takiej jako typowy symulant po zwolnienie ( ͡° ͜ʖ ͡°) i to co mnie tam spotkało to normalnie nienormalne. Zacząłem nawet u siebie zauważać i samoleczyć objawy depresyjne które wywoływał psycholog (°° jak w takim głupim filmie "ck dezerterzy" pokazują mi kurę
  • Odpowiedz