Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 258
@Wrrronika: akurat robię rewatch Breaking Bad po latach i jestem na finałowych odcinkach - WW w ogóle nie jest pokazywany jako cool. Jeśli ktoś tak uważa to chyba nie rozumie tego co sie dzieje na ekranie
  • Odpowiedz
@Wrrronika: Paradoksalnie najbardziej rzeczywiste filmy o "mafii" to komedie lub pastisze. Na naszym podwórku to mogą być filmy Lubaszenki - jak "Poranek Kojota", czy "E=mc2". Aby być bandytą nie trzeba mieć ukończonych studiów, nie trzeba nawet intelektu, wystarczy być bezwzględnym.
  • Odpowiedz
@Wrrronika chyba nie ma lepszego przykładu niż Wilk z wall street, absolutna gloryfikacja wszystkich żądzy. Co prawda na koniec ląduje w więzieniu bez kontaktu z rodziną i po tym ją zdradził go „przyjaciel”, ale co się nakorzystał to jego.
  • Odpowiedz
  • 2
@Wrrronika zgadzam się. To jest straszne, ale ludzie chcą czegoś takiego. Skrycie fascynuje ich takie życie w kontraście do ich nudnego życia. Dlatego też wielu facetów po tym jak kupiło sobie nowe dresy i opchnęło 5g jakiegoś rozrzedzonego towaru gimnazjalistom mają się za wielkich dilerów i mafiozów. To jest projekcja ego.
  • Odpowiedz
WW w ogóle nie jest pokazywany jako cool. Jeśli ktoś tak uważa to chyba nie rozumie tego co sie dzieje na ekranie

@rivers666: ja kiedyś przeczytałem fajny komentarz na reddicie - wraz jak sami dorastamy zmienia się perspektywa postrzegania postaci w BB. jak oglądałeś mając 15 lat to Walter wydawał się mieć rację i być zajebistym badassem, teraz kolejne 15 lat później już trochę inaczej się patrzy ( ͡°
  • Odpowiedz
@ToksycznyArek: Gomorra, gorąco polecam. Na półświatku się nie znam, ale myślę, że to jest najbardziej realsityczna jego wizja.
@rivers666 Breaking Bad jest fenomenalne. To takie gotowanie żaby. Na początku współczujesz bohaterowi, ale potem jak zaczynasz widzieć co on o--------a to masz dysonans. To jest taki zabieg w filmach, samo pokazanie świata z perspektywy jakiegoś bohatera zwykle sprawia, że bardziej z nim sympatyzujemy. A przemiana WW z nauczyciela chemii w
  • Odpowiedz
@Wrrronika: ludzi zawsze kręci jak ktoś jest taki, że nie trzyma się zasad i jest taki niezależny i robi co chce. Bo to się kojarzy z siłą.
Natomiast niekoniecznie musi ta siła objawiać się jaki niszczenie siebie lub innych ale w filmach zazwyczaj tak jest przedstawiana.
Ta siła może polegać na tym, że coś jest od ciebie oczekiwane ale ty robisz to ty chcesz. Że jest pewna presja społeczna na
  • Odpowiedz