Wpis z mikrobloga

Po tym jak widziałem wszędzie na X/Twitter hype na temat Claude Code od bardzo często kompetentnych ludzi postanowiłem kupić miesiąc i się tym pobawić.

Z tego co widzę ten zawód (programista) nie ma przyszłości i co najwyżej zostanie 10-20% obecnych osób jako tech/claude lead ale i to pewnie zostanie wyrugowane za 2-3 lata. Z jednej strony niesamowite co udało się osiągnąć a z drugiej człowiek kompletnie nie wie co ma planować na przyszłość.

#programista15k #programowanie #pracait #sztucznainteligencja
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Parmenides69: eee tam, dzięki claude code mogę grać w gierki 3-4h dziennie na zdalej :)

Jakby programiści nie byli DEBILAMI to by udawali że pracują 8h i oszcżędzali czas na inne rzeczy, niestety te DEBILE zgłaszają że 2h z claude code zrobili taska wycenionego na 16h i im sie nudzi
  • Odpowiedz
  • 16
eee tam, dzięki claude code mogę grać w gierki 3-4h dziennie na zdalej :)

@elo_kebab: No niedługo będziesz mógł cały dzień ( ͡° ͜ʖ ͡°)

kodojebcy vel deweloperzy będą pierwsi do odstrzału. Cała reszta może jeszcze spać spokojnie.

Bzdura. QA, analitycy, data scientist, etc. to wszystko już powoli można zautomatyzować przynajmniej w dużej części. Nagle z zespołu projektowego 10-15 osobowego robią się 3-4 osoby a reszta
  • Odpowiedz
Bzdura. QA, analitycy, data scientist, etc. to wszystko już powoli można zautomatyzować przynajmniej w dużej części. Nagle z zespołu projektowego 10-15 osobowego robią się 3-4 osoby a reszta adios.

Odpowiedz

@Parmenides69: Jestem tego samego zdania.
  • Odpowiedz
@Ksiega_dusz: ja myślę że branża się zamknie / zwinie - pamiętasz tego kolegę devopsa co robił wszystko? Tak to będzie wyglądać za 5 lat. Będziesz miał ex-seniorów na roli product-orchestrstor co ogarniają 50 kontekstów. Cały release train będzie ogarniany przez 5 osób które będą nadzorować agenty etc. Wszystko będzie zautomatyzowane w 80% - w sumie przy odpowiednim spięciu już jest to możliwe
  • Odpowiedz
Bzdura. QA, analitycy, data scientist, etc. to wszystko już powoli można zautomatyzować przynajmniej w dużej części. Nagle z zespołu projektowego 10-15 osobowego robią się 3-4 osoby a reszta adios.

@Parmenides69: Tak było od zawsze. Zawsze projekty są budowane na barkach pojedynczych osób, a reszta osób to "pomoc" lub są zwyczajnie zbyteczni. Pomoc którą można zautomatyzować llm xD W korporacjach zatrudniasz 10 osób do zespołu, a w unicornie 3 osoby wykonują
  • Odpowiedz
z drugiej człowiek kompletnie nie wie co ma planować na przyszłość

@Parmenides69: załóżmy na chwilę, że programowanie udało się zautomatyzować na 90%, to jak bardzo będą zautomatyzowane pozostałe zawody umysłowe? No właśnie, nigdzie się nie ukryjesz
  • Odpowiedz
@szefczyk: oczywiscie ze jest. Copilot na githubie robi taki poziom PRów że to się w pale nie mieści. Po co mam tłumaczyć midowi kod jak copilot zawsze ma cały kontekst?
  • Odpowiedz
To

> Bzdura. QA, analitycy, data scientist, etc. to wszystko już powoli można zautomatyzować przynajmniej w dużej części. Nagle z zespołu projektowego 10-15 osobowego robią się 3-4 osoby a reszta adios.

i to:

Tak było od zawsze. Zawsze projekty są budowane na barkach pojedynczych osób
  • Odpowiedz
@cat_tea: trener personalny nie jest zawodem umysłowym, bo jednak musi popatrzeć jak ktoś ćwiczy, jak wygląda, ile ma krzepy itp

no a kierownik jak najbardziej jest automatyzowalny (o ile mówimy o kierowniku nietechnicznym). chatgpt mi wypisał takie główne zadania i poziom automatyzowalności:

1. Organizacja i planowanie pracy 4/5
2. Koordynacja ludzi i
  • Odpowiedz