Wpis z mikrobloga

To całe "ustandaryzowanie USB-C" to jedno wielkie g---o i zwykła fikcja.

Mam takiego HUB'a na USB-C:
https://www.ugreen.pl/pl/products/huby/huby-usb/hub-7w1-ugreen-cm512-usb-c-2x-usb-a-3-2-hdmi-4k-czytnik-sd-tf-usb-c-pd-100w-rj45-szary-172318
Dzisiaj chciałem zasilić poprzez niego laptopa (Dell Latitude 5490), którego oryginalny zasilacz jest 65W, a do tego ma też zasilanie przez port USB-C. Do HUB'a podłączam ładowarkę od Xiaomi (90W, kabel USB-A na USB-C). Huba podłączam do laptopa i oczywiście co? Nie działa. Hub się co chwila rozłącza wywalając co 2 sekundy komunikat o tym, że "urządzenie może potrzebować więcej energii". Oczywiście jak podłączam laptopa do zasilania po USB-C za pomocą samej tej ładowarki xiaomi 90W to wszystko śmiga i laptop ładuje...

Podłączyłem też słabszą ładowarkę od asusa (30W) do tego huba i wywala komunikat "KOMPUTER NIE JEST ŁADOWANY, użyj ZALECANEJ ładowarki i kabla". Oczywiście jak podpinam tę samą ładowarkę do laptopa bez użycia huba to też ładuje bez problemów informując jedynie, że zasilacz powinien być mocniejszy, żeby uzyskać pełną prędkość ładowania.

Dopiero jak użyłem jakiejś kolejnej ładowarki tym razem 45W od Asometech (czyli nawet słabszej niż fabryczna!) to ładowanie laptopa zaczęło działać.

Następna rzecz - kupując jakąś elektronikę u chińczyka z aliexpress, albo temu dołączają oni krótkie kabelki USB-C na USB-C do ładowania ich urządzeń typu lampki, latarki, trymery, maszynki itp. Jeśli zastąpię ich gówniany kabelek usb-c na usb-c własnym kablem USB-C na USB-C który dodatkowo jest w pełni wypasiony (ładowanie do 240W, przesył obrazu 8k i transfer do 40gb/s) to ładowanie nie działa. Nawet jeśli użyję trochę słabszego kabla usb-c z ładowaniem do 100W to też nie działa. Żeby ładowanie zadziałało z innym kablem niż kabel chińczyka muszę użyć kabla, który ma jedną końcówkę USB-A (standard 3.0) i drugą USB-C.

Kolejny przypadek - notebook HP Elitebook Folio G1 mający zasilanie tylko przez wtyk USB-C ładuje się tylko z oryginalną ładowarką dołączoną do zestawu, albo z randomową ładowarką 30W od telefonu asus zenfone 8. Żadna inna ładowarka jaką mam (a mam ich 5 z mocą od 10 do 90W) nie działa.

Już nie wspomnę o tym, że biorąc ładowarkę np. od xiaomi mającą 90 lub 120W jedyne urządzenia, które będę w stanie ładować z taką prędkością to produkty od xiaomi, albo od POCO. Każdy inny smartfon będzie brał przy ładowaniu max 20-30W.

Reasumując - czy da się kupić ładowarkę i osobny kabel do niej, które będą kompatybilne przynajmniej ze zdecydowaną większością urządzeń na rynku? Czy to ma właśnie tak wyglądać, co drugie urządzenie współpracuje jedynie z jakimiś wybranymi ładowarkami i wybranymi kablami?

#komputery
#laptop
#laptopy
#technologia
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 13
Do HUB'a podłączam ładowarkę od Xiaomi (90W, kabel USB-A na USB-C).

@Hubiqq: 90W przez USB-A nie jest zgodne ze standardami, to jest jakiś niestandardowy protokół producenta. Jak będziesz miał urządzenia obsługujące standardowe protokoły (Power Delivery) to będzie działać. Nigdy nie miałem takich problemów, a wiele hubów, laptopów, kabli, zasilaczy używałem.
  • Odpowiedz
@Bpnn: Nie no u chinoli to jest akurat standard ze odwalaja kaszane z tymi kabelkami bo mimo uzywania zlacza usb c wyglada to tak ze da sie ladowac jedynie jesli kabel ma 5V
  • Odpowiedz
To całe "ustandaryzowanie USB-C" to jedno wielkie g---o i zwykła fikcja.

@Hubiqq: Nie g---o, tylko ty używać nie umiesz. Mam w domu kilka ładowarek USB-C i hubów / docków, wszystko działa ze wszystkim.
  • Odpowiedz
  • 0
@Foxing: Tak, tak, używać nie umiem. A co dla ciebie znaczy, że ze "wszystkim" ci działa? Bo podejrzewam, że testowałeś na dwóch smartfonach, może max 2 laptopach i wydaje ci się, że "wszystko działa ze wszystkim" xD
Nawet 3 komentarze wcześniej ktoś napisał, że laptop posiadający właśnie USB-C z power delivery nie wspiera ładowania po hubie, ale ty oczywiście sprawdzieś dwie rzeczy, na których akurat ci działa i według ciebie
  • Odpowiedz
  • 0
@mir_anonim: A orientujesz się może, czy te ładowanie 100W to faktycznie zadziała na większości urządzeń które takie ładowanie wspierają? Bo do tej pory używałem ładowarek typu GAN i tam z kolei był taki problem, że ładowarka ma niby 100W, ale 3/4 smartfonów, tabletów i powerbanków ładuje jedynie 20-30W.
  • Odpowiedz
@Hubiqq: Dobre pytanie. Ten Dell 100W ma takie tryby: Output: 100W(5A-20V),45W(10V-3A),27W(9V-3A),15W(5V-3A). Więc urządzenie ładujące się z niego musi to wspierać - oczywiście wszystkie dzisiejsze laptopy z ładowaniem usb-c bęgą bardzo zadowolone. Ja na ten zamieniłem fabryczną 65W, bo z hubem i max mocą lapka nie dawała rady po prostu i ciągnęło prąd z baterii xD.

W kazdym razie, z tego co Cie rozumiem to chciałbyś mieć jedną do wszystkiego laptopów i
  • Odpowiedz