Wpis z mikrobloga

Pytanie mam, bo się zastanawiam czy ja powinienem oddać prawko czy ten drugi xD
Teoretyczna sytuacja - ja jestem niebieską strzałką, drugi kierowca czerwoną. Ja jadę prosto (ale przejeżdżam przez linię przerywaną i mam go po prawej), a drugi kierowca skręca i też przejeżdża przez przerywaną (ale ma mnie po lewej). Na miejscu żółtej kropki dochodzi do kolizji.
Kto jest winny?
Nic nie było ale tak teoretycznie xD
Jeżdżę tyle lat i autentycznie pierwszy raz mam taką rozkminę.
#prawojazdy i może Mirki z #ursynow się wypowiedzą.
Raum - Pytanie mam, bo się zastanawiam czy ja powinienem oddać prawko czy ten drugi x...

źródło: rondo

Pobierz
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Raum: jak dla mnie to biały ma pierwszeństwo bo raz, że masz go z prawej, a dwa on kontynuuje jazdę prosto, a ty zmieniasz kierunek i masz obowiązek ustąpić.

• Odpowiedz
via Wykop
  • 0
jak dla mnie to biały ma pierwszeństwo bo raz, że masz go z prawej, a dwa on kontynuuje jazdę prosto, a ty zmieniasz kierunek i masz obowiązek ustąpić.

@JerzyDabczak: Rzecz w tym że obaj jedziemy prosto, ale to on przecina moją drogę. GPT twierdzi że to wystarcza żebym ja miał przerwszeństwo.
No ale jednak obaj przecinamy linię i on jest z prawej xD
  • Odpowiedz
@Raum wołaj co odpiszą. Pewnie nic bo sami sie wiedzą. Powinni zakazać takich rond. Głównie przez niską jakość kierowców w polszy.
  • Odpowiedz
@Raum: musiałbyś im dać konkretny przykład jak na obrazku - żółty i czerwony są już jednocześnie razem na rondzie, oboje mogą więc jechać swoimi pasami, które prowadzą ich na ruch kolizyjny. Tutaj to jest w razie kolizji raczej sprawa dla sądu, a nie policji.

Mówię, o tyle dobrze, że to małe rondo, bo teraz na większym to już w ogóle byłby problem. Co za głąby w ogóle na rondzie o
Krupier - @Raum: musiałbyś im dać konkretny przykład jak na obrazku - żółty i czerwon...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Krupier: no dobra, nawet patrząc na rzut z góry, to czerwony zjeżdża z ronda, więc zmienia pas ruchu, a żółty teoretycznie może sobie do usranej jeździć dookoła po zewnętrznym pasie więc kierunku nie zmienia. A dodatkowo jest po prawej i zgodnie z prawem porusza się możliwie najbliżej prawej krawędzi jezdni. To jak żółty nie ma pierwszeństwa, to ja nie wiem
  • Odpowiedz
no dobra, nawet patrząc na rzut z góry, to czerwony zjeżdża z ronda, więc zmienia pas ruchu

Nie zmienia, jedzie cały czas swoim pasem. Zmiana pasa to zmiana pojazdu względem krawędzi jezdni przy pozostawaniu na tej samej jezdni.

, a żółty teoretycznie może sobie do usranej jeździć dookoła po zewnętrznym pasie więc kierunku nie zmienia. A dodatkowo jest po prawej i zgodnie z prawem porusza się możliwie najbliżej prawej krawędzi jezdni. To
  • Odpowiedz
via Wykop
  • 1
No i pan @golbot miał rację. Z-ca naczelnika WRD KSP najpierw mi kazał podać pełne dane pod groźbą nierozpatrzenia, a następnie po miesiącu napisał że oni nie są od mówienia jak działają przepisy i żebym się sam domyślił xD Generalnie tl;dr jak pan bagieta przyjedzie do kolizji to wtedy będzie mówić kto jest winny.
No cóż, jak policja nie chce to chyba napiszę do WORDu. A jak word nie odpowie/odpowie jak
Raum - No i pan @golbot miał rację. Z-ca naczelnika WRD KSP najpierw mi kazał podać p...

źródło: obraz

Pobierz
  • Odpowiedz
@Raum: Ja też kiedyś pytałem o to rondo i odpisali mi, że na rondzie obowiązują ogólne zasady ruchu, zatem jeśli po zewnętrznym pasie kontynuujesz jazdę to ten z wewnętrzne go ma Cię puścić. Łatwiej to zrozumieć jak wyobrazisz sobie, że oba pasy ronda są na prostej - jedziesz prawą a on lewą to ma Cię puścić i tyle.
  • Odpowiedz