Wpis z mikrobloga

Cześć,

Na wiosnę przyjedzie do mnie monter od nawodnień, który rozłoży instalacje na dworze i wyprowadzi mi przewody.

Chce zarządzać systemem nawodnień (6 sekcji) w Home Assistant i przyciskami fizycznymi jeżeli Home Assistant padnie. Dodatkowo chciałbym mieć czujnik deszczu.

1. HA mam na Proxmox w Dellu, który jest na strychu i jest podpięty LAN do switch i dodatkowo ma donggle Z2MQTT

2. System nawodnień pobierałby wodę ze studni głębinowej

3. Woda ze studni byłaby pobierana przez pompę do której pewnie musiałby być jakiś falownik (co myślicie?)

Na zdjęciu po lewo jest przewód zasilający wypuszczony na dwór ponieważ monter od nawodnienia będzie to robił na wiosnę i chciał abym mu już kabel wyprowadził na dwór. W skrzynce na samym dole po prawej jest wolna szyna. Ta skrzynka mieści się w garażu pod strychem

Czy podpowie mi ktoś jak to wszystko ogarnąć aby spełniło to moje oczekiwania?

Byłbym naprawdę wdzięczny!

#smarthome #homeassistant #inteligentnydom #zraszacze #hydraulika #systemnawodnien
Bakerovsky - Cześć,

Na wiosnę przyjedzie do mnie monter od nawodnień, który rozłoży ...

źródło: IMG_2771

Pobierz
  • 30
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Bakerovsky: 5x shelly 3pro sobie kupiłem, pompa i 12 sekcji działa bez problemu cały sezon automatycznie.

Pompa przez stycznik żeby nie przeciążać styku shelly.

Masz też możliwość sterowania ręcznie z shelly (wejścia programowane)
  • Odpowiedz
  • 0
@Bakerovsky: 4ch sonoff ma przyciski, 4 przekaźniki ale jak bym robił to coś z 8 przekaźnikami na esp (jeden przekaźnik odpina zasilacz elektrozaworów jak wszystkie off w kodzie, po co ma ciągnąć prąd), są takie z przyciskami
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: Ja zbudowałem sobie w oparciu o elektrozawory takie co standardowo są przy systemie podlewania sprzedawane, transformator 230/12V (elektrozawory są na 12AC), moduł przekaźników w oparciu o Zigbee i... to w sumie wszystko. Sam dodałem jeszcze Zamel MEW (ten sam układ zasila pompę głębinową) i bezpiecznik.
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: wszystko zależy jaka pompa, ale 99% to po prostu podajesz zasilanie i działa. Silnik indukcyjny 230v, z kondensatorem, i wystarczy do pompowania. Zresztą cię to nie interesuje, podajesz 230v jak byś normalnie do kontaktu podłączył.
Falowniki szmery bajery zupełnie zbędne, po co regulować wydatek wody na podlewaniu, to nie muzyczna fontanna na rynku ;)
  • Odpowiedz
a ja myślałem, że przepłaciłem stawiając nawodnienie ogrodu na "gotowcu" za 160zł.

@63274682374: Tak sobie patrzę i twój wariant to porównywalne koszty:
- Przekaźnik Zigbee 50 zł
- transformator 60 zł

Reszta to u mnie nadmiarowe zabawki, które są zbędne. :D
  • Odpowiedz
Tylko gotowiec daje 24 DC. Większość elektrozaworów to jednak AC.

@mirekwirek: Mój "gotowiec" ma przekaźniki, co dasz na jego wejście dostaniesz na wyjściu.

Tak sobie patrzę i twój wariant to porównywalne koszty:

@mirekwirek: No ja się odnoszę do kolegi który zrobił system na 5x shelly 3pro.
  • Odpowiedz
@mirekwirek: Wszystko zależy co kto potrzebuje. Ja pewności. Miałem gówienko z ali (esp+8 przekażników) zawisło i wodę podawało przez 3 dni - byłoby ok, gdybym był na miejscu, a byłem akurat 2000km dalej.
zabawki na ZB, fajne, aż coś im się nie stanie i przestaną działać, albo rozparują się z kontrolerem - znów brak pewności.

Shelly, raz HA, 2 cloud, 3 skrypty wewnątrz. Stare shelly miewały problemy z kondensatorami, te
  • Odpowiedz
shelly 3pro

@thcl: Ale zdajesz sobie sprawę, że w nim masz też esp32. Taki sam jak w tanich chińczykach. Różnica jest tylko w sofcie, który do chińczyka możesz sobie wgrać dowolny i zasilaniu, które znowu do chińczyka możesz dobrać też dowolne.

Jeśli coś musi działać na 100% i budżet jest z gumy to i tak raz, że taniej by było kupić coś dedykowanego znanego producenta i dwa to na pewno
  • Odpowiedz
@63274682374: ok 90 w bloku (wiekszosc przekazniki, ale też sa gniazda, mierniki, wyzwalacze scen, cześć zarówek to wiz) do tego SONOS, samsung smartthings (multisplit, suszarka, pralka, zmywarka, nawilzacz, oczyszczacz)
W sumie w sieci IoT mam 148 urządzeń - niestety musiałem wybrać wifi w większości ze względu na starą instalacja (miedziana 15 letnia - nie chciało mi się pruć scian - może przy generalnym zmienie instalację).

Teraz niby kupiłem zarówki philipsa z
  • Odpowiedz
W sumie w sieci IoT mam 148 urządzeń

@thcl: Tak coś czułem, że będzie ładna liczba. O ruter to by było kolejne pytanie. W każdym razie budżetu można tylko pozazdrościć i oby służyło jak najlepiej.
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: Jak szukasz czegoś bardziej sprawdzonego jak sterownik podlewania to zobacz na SMARTBOB. Robimy uniwersalne sterowniki właśnie pod HA, możesz wykorzystać część kanałów na zawory, pompę itd. a resztę np. na oświetlenie. (Mamy też mały w ofercie) . Co do obsługi podelwania to jest pod to trochę dodatków. Czujniki wilgotności gleby albo deszczu też można dołożyć. https://smartbob.pl/pl/lite-1-poziom/3-sm-lite-1616r.html
  • Odpowiedz
@Bakerovsky: kurła no offence ale zamiast wejsc w jakis system hunter/rainbird czy cos, gdzie masz api i se to z HA bez rzeźby na tysiąc sposobów zintegrujesz, to i przyciski do "awaryjnego" odpalenia będziesz miał w standardzie. Jak dla mnie przekombinowane, zwłaszcza, że koszt finalnie wyjdzie podobny jak droższy patrząc na ilość komponentów
  • Odpowiedz