Aktywne Wpisy
Gnieciak +233
Mam 27 lat, pod koniec 2024 pochowałem matulę, teraz ojciec toczy ciężką walkę z rakiem, jeszcze grypa go dojeżdża. Dajcie słowa otuchy. #zalesie
GreeenOne +91
Jeśli myślisz, że marnujesz kasę na głupoty to pomyśl o tym gościu który spuścił w kiblu 50 tysięcy
#devops #programista #hosting #chmura #ovh #aws #kasa #pieniadze #programista15k #programowanie #backend #frontend #technologia #serwer #pracait #korposwiat #naukaprogramowania #it
#devops #programista #hosting #chmura #ovh #aws #kasa #pieniadze #programista15k #programowanie #backend #frontend #technologia #serwer #pracait #korposwiat #naukaprogramowania #it
źródło: Screenshot 2026-02-04 at 21.10.58
Pobierz

Jak dorosły człowiek może wierzyć ludziom typu Braun, „kamraci” i innym prorosyjskim środowiskom. Naprawdę, nie z pozycji „ja wiem lepiej”, tylko zwykłej logiki.
Zadajmy sobie kilka prostych pytań.
1. Czy Rosja kiedykolwiek chciała dla Polski dobrze?
Nie. Ani historycznie, ani dziś. Zawsze chodziło o kontrolę, wpływy, osłabienie. To są fakty, nie opinie.
2. Czy Rosja szanuje wolność, własność, zwykłych ludzi?
Nie. Opozycja siedzi w więzieniach albo „wypada z okna”. Media są kontrolowane. Zwykły obywatel nie ma nic do gadania.
3. To czemu ktoś w Polsce powtarza dokładnie rosyjskie narracje?
Bo:
albo jest skrajnie naiwny,
albo robi to dla pieniędzy i zasięgów,
albo ma potrzebę bycia „tym, który zna prawdę, a reszta to owce”.
Nie ma czwartej opcji.
4. „Oni mówią prawdę, bo są przeciwko systemowi”
To jest największa pułapka. Bycie przeciwko „systemowi” nie czyni nikogo automatycznie mądrym ani uczciwym.
Przestępca też jest przeciwko systemowi. Sekty też są przeciwko systemowi.
5. „Zachód zły, UE zła, USA złe”
OK, Zachód ma masę wad. Ale porównajmy realne alternatywy.
Gdzie wolałbyś żyć ty i twoja rodzina:
w UE
czy w modelu rosyjskim?
Jeśli odpowiedź brzmi „Rosja”, to problem nie jest polityczny, tylko z oceną rzeczywistości.
6. Dlaczego te środowiska zawsze mają jednego wroga i jednego „cichego bohatera”?
Wróg: UE, USA, Zachód, „elity”.
Dziwnym trafem: Rosja zawsze jest wybielana albo pomijana.
To nie jest przypadek.
Na koniec jedno:
Bycie sceptycznym jest zdrowe.
Bycie antysystemowym może mieć sens.
Ale łykanie narracji wprost korzystnych dla obcego, wrogiego państwa, to nie jest bunt. To jest użyteczność.
Jeśli ktoś chce się sprzeciwić „systemowi”, to niech najpierw zrozumie, komu realnie pomaga. Bo Rosja nie potrzebuje tu czołgów, jeśli wystarczy kilku głośnych ludzi i rzesza bezrefleksyjnych fanów.
#wojna #polityka #konfederacja #bekazpisu #bekazlewakow #bekazprawakow #rosja
S
Komentarz usunięty przez moderatora
Początek posta i już taki błąd.
Dlaczego zakładasz, że osoby popierające czy wierzące w słowa Brauna czy tych całych kamratów mają zdolność
@Lach__Anonim: przykro mi, ale tak nie jest.
Kiedyś, kiedy byłem młodszy to myślałem, że będzie lepiej jak starzy ludzie poumierają bo PiS straci w tedy większość poparcia. Patrząc na to na kogo głosują młodzi pozostało nam tylko cieszyć się tym co mamy bo zaraz może się to skończyć.
Mit o Rosji jako „wolnorynkowym raju” to aberracja poznawcza i dowód na ignorancję ekonomiczną.
Fetyszyzowanie rosyjskiego modelu to ekonomia tiktoka. Nominalny PIT 15% to fasada – po doliczeniu 33% obowiązkowych narzutów na fundusz płac oraz ok 20% VAT, efektywny (oficjalny) klin podatkowy wynosi ok. 45-50%, czyli poziom europejski. Do tego dochodzi ukryty podatek inflacyjny (realnie 20-30% r/r dla koszyka konsumpcyjnego), który
@pal95: ja zawsze mówię, że czyste FAKTY obalają te ich p--------o.
@pal95: chyba bardziej to, powody głosowania mogą być różne ale na pewno nie to że ktoś komuś wierzy. myślisz że ludzie w 2023 głosowali żeby Tusk odzyskał władzę bo mu wierzyli? czy jakiś Sutryk, Trzaskowski itd zdobyli władzę bo ludzie uważają ich za wiarygodnych? to jest pewnie poza top10 argumentów
@Lach__Anonim: bardzo możliwe że jesteś milionerem, gaśniczy pewnie płaci dobre stawki w rublach, w Rosji nie jest tak ciężko zostać milionerem.
źródło: image
Pobierz@quescik1: zadawaj pytania otwarte, w taki sposób, żeby sami zaczęli coś kojarzyć, że się nie skleja. Jest to raczej syzyfowa praca ale może któremuś coś zaświta.
Na pisowców np. nie działa, bo pis to religia