Wpis z mikrobloga

#nintendoswitch #gry

Siemka byczki, kupiłem switcha w Media Markt przez internet, ale z odbiorem w sklepie, przegrałem jakieś 3h i uznałem, że to kompletnie nie dla mnie, myślicie, że bez problemu przyjmą zwrot?
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@taginaczarno2 ponieważ onsument jest odpowiedzialny wobec sprzedawcy za zmniejszenie wartości rzeczy w związku z korzystaniem z niej w nieodpowiedni sposób. Ma prawo zbadać charakter, cechy i funkcjonowanie towaru w taki sposób, w jaki mógłby to uczynić w sklepie stacjonarnym. Nie może jednak używać rzeczy w sposób nieograniczony. Jeśli tak robi, przedsiębiorca ma prawo obciążyć go dodatkowymi kosztami w związku ze zmniejszeniem wartości towaru. W tej sytuacji, jeżeli konsument będzie chciał odstąpić
  • Odpowiedz
@Krupier: moga ci zmniejszyc kwote tylko jezeli beda slady używania, który nie da sie usunać typu rysa czy złamanie (kurz czy odicski sie nie licza) takie maja procedury ale NIKT nigdy tego nie sprawdza, ja zwracalem taki sprzet 20 razy i w 18 przypadkach nawet nie zajrzeli do pudelka zeby zobaczc czy konsola/telefon sa w srodku xd wydrukowali dokument dali kase w gotowce i nara
  • Odpowiedz
@artiom143 wiem, przecież napisałem, że sklepy niestety mają wyrąbane na to i nie korzystają ze swoich praw. O kurz może nikt się nie przywali, ale granie trzy godziny już wykracza poza dopuszczalne sprawdzenie sprzętu.
  • Odpowiedz
@Krupier: ''konsument odpowiada tylko za zmniejszenie wartości rzeczy wynikające z korzystania innego niż było konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy'' tu nie jest nigdzie napisane ile godzin można korzystać ze sprzętu to konsument ustala ile potrzebuje na sprawdzenie tego sprzętu wiec możesz grac i 200h zgodnie z prawem, w jaki sposób pracownik ma zweryfikować czy ty grales 3h czy 200h? jezeli nie ma fizycznych sladow uzywania to nikogo
  • Odpowiedz
@artiom143

''konsument odpowiada tylko za zmniejszenie wartości rzeczy wynikające z korzystania innego niż było konieczne do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy'' tu nie jest nigdzie napisane ile godzin można korzystać ze sprzętu

Nie musi być. W prawie jest pełno pojęć nieostrych.
  • Odpowiedz
Nie musi być. W prawie jest pełno pojęć nieostrych.

aha czyli nie musi być ale to są 3h tak jak twierdzisz a nie 200h tak jak ja

A często są liczniki w systemie sprzętów.

switch 2 nie ma takiego licznika tak jak ps5 i xbox (da sie tylko sprawdzic czas w danej grze ale jak robisz reset do ustawien fabrycznych to juz sie nie da) wiec gowno mogą sprawdzić

No
  • Odpowiedz
aha czyli nie musi być ale to są 3h tak jak twierdzisz a nie 200h tak jak ja

Yup. Bo 200 godzin nie mieści się w granicach koniecznego korzystania do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy. 200 godzin to już jest pełnoprawne użytkowanie.

switch 2 nie ma takiego licznika tak jak ps5 i xbox (da sie tylko sprawdzic czas w danej grze ale jak robisz reset do ustawien fabrycznych to juz sie nie da)
  • Odpowiedz